Областната дирекция на МВР оповести подробности за голямата наркоплантацията, открита при проведена специализирана полицейска операция в местността Смесици, в землището на созополското село Зидарово.

Установено е, че на нивата, разположена върху парцел от 2600 кв.м, двама криминално проявени братя (на 32 и 38 години) отглеждали конопени растения, съдържащи високорискови наркотични вещества. При последвалите процесуално-следствени действия са фиксирани над 2500 растения с различна височина между 1,5 и 2,5 метра. Открита е напоителна система, състояща се от три горивни генератора, множество маркучи и кранове с различна големина, имащи за цел да изпомпват вода от разположен в близо естествен водоизточник, с която да се напоява нивата. Иззети са и множество лопати, кирки, вили, чували със земеделски торове и др.

В непосредствена близост до нивата са открити две заграждения, пригодени за „сушилни“, от които са иззети близо 40 растения. Установено е и помещение с голямо количество суха тревна маса (канабис). Провеждат се мероприятия за установяване съпричастността на лица относно държането и разпространението ѝ.

Спрямо двамата братя за констатираното престъпление e повдигнато обвинение. По случая е образувано досъдебно производство и материалите са докладвани в Районна прокуратура - Бургас.

Същевременно от Районна прокуратура – Бургас съобщиха, че братята Стамен А. и Димо А. са задържани за срок до 72 часа. Те са обвинени за това, че за времето от неустановена дата до 30 август тази година, действайки в съучастие като съизвършители, засели и отглеждали растения (канабис, марихуана) в нарушение на закона – престъпление по чл.354в, ал.1, вр. чл.20, ал.2 от НК.

Предстои прокуратурата да внесе в съда искане за налагане на мярка за неотклонение спрямо обвиняемите.