Районната прокуратура в Бургас ще се опита да върне в ареста Илко Паскалев, Тодор Пъчков и Божидар Дачев. Тримата бяха задържани при зрелищните арести от минаталата седмица в центъра на града.

Съдия Андон Вълков от Районния съд прецени, че те могат да останат под домашен арест, като спазването на мярката трябва да се контролира с електронни гривни.

Съседи обаче вече са засекли Пъчков да нарушава мярката си за неотклонение. Младият мъж прескачал терасата на апартамента си и през водосточната тръба излизал навън.

Тримата вече са с повдигнати обвинения за принуда и за разпространение на наркотични вещества. И двете обвинения са достатъчно тежки и предвиждат сериозни присъди.

От държавното обвинение напомнят, че и тримата са с прилични досиета. Божидар Дачев е осъждан за причиняване на средна телесна повреда. Срещу него се води и досъдебно производство за осъществена принуда, с използване на нож, както и за побой.

Тодор Пъчков също е осъждан многократно, лежал е и в затвора, а според прокуратурата, престъпната му дейност е започнала още докато Пъчков бил непълнолетен. Тогава той е съден за грабеж.

Илко Паскалев пък е под особения прицел на прокуратурата. През 2017 год. той беше задържан като организатор на престъпна група. Срещу него се води и производство в Специализирания съд в София.

В протеста е посочено, че взетата мярка за неотклонение „домашен арест“ не е адекватна и по друга причина. Престъплението изнудване е извършвано и по телефона. Докато са под домашен арест и тримата имат възможност да ползват телефони и съответно да упражняват натиск над свидетелите.