37-годишен украинец, задържан преди близо месец да превозва мигранти в Странджа, твърди, че е депутат в родината си. Това съобщи БНР като се позовава на свои източници.

От прокуратурата и МВР все още очакват отговора на посолството на Украйна у нас, което трябва да потвърди или отрече информацията. Мъжът е хванат на 12 април до село Индже войвода със свой сънародник.

Двамата тъкмо товарели мигрантите в джипа си, когато са задържани от граничните полицаи. При ареста единият от тях е обявил, че е депутат. Той се е представил като Игор Василковски.

Проверка на Gramofona.com показа, че в Украинската рада наистина има народен представител с това име. Съвпада и датата на раждане, която е в документите му – 31 март 1985 година. Василковски е представител на управляващата партия „Слуга на народа“.

Кратка справка показва, че 37-годишният депутат е попадал няколко пъти в полезрението на украинските медии. Преди година е имало скандал в родния му град Одеса.

Тогава Василковски е спрян след рисково шофиране по улиците. Униформените решили, че е пиян, но депутатът отказал проверка и се държал грубо. Наложило се по-късно да се извинява официално за поведението си.

Василковски е с икономическо и юридическо образование. Работил е в данъчната полиция на Одеса, а след това и в частния сектор. Женен, с една дъщеря. Ако се окаже, че каналджията и депутатът се един и същи човек, делото срещу него ще бъде преместено от Бургаския районен съд в Софийски градски съд.

Проверка в профилите му в социалните мрежи показват, че за последно Игор Василковски е публикувал на 15 и 20 април, няколко дни след арестите до село Индже войвода.