21-годишният Мохамед Абдулкадер, който вчера беше арестуван в Бургас за тероризъм, е вербуван от баща си. Това съобщи по-рано днес в София главният прокурор Иван Гешев. Той уточни, че бащата на задържания мъж е ръководител на терористична група, а Мохамед е участвал във военни действия.

От Специализираната прокуратура разпространиха нови снимки на Мохамед, който е трикратен шампион на България по борба. На кадрите младежът е във военна униформа и с оръжие. От спецпрокуратурата уточняват, че вчерашната контратерористична акция се е провела в Бургас и Враца.

20 души са разпитани като свидетели, 9 от тях са дали показания пред съдия. Извършени са и 10 разпознавания. До момента обвинение е повдигнато само на Мохамед Абдулкадер.

То е по чл. 108 от Наказателния кодекс, за тероризъм. Мохамед вече е конвоиран до София. Предстои Специализираният наказателен съд да реши дали той ще остане за постоянно в ареста.

Събраните доказателства сочат, че от 2015 г. до момента Мохамед Абдулкадер неколкократно е пътувал от България до Сирия, където е участвал пряко във въоръжени действия в редиците на различни джихадистки терористични групировки, съобщават от Специализираната прокуратура.

Установено е, че бащата на лицето и към момента е лидер на една от тези групировки и именно той го е радикализирал и привлякъл към терористична дейност в Сирия.

До момента няма данни привлеченият към наказателна отговорност български гражданин да е участвал в подготовка на терористични нападения в България, уточняват от Специализираната прокуратура.

 

Снимки: Специализирана прокуратура