3 обвинения са повдигнати на 44-годишния Мухаммад Дургаам, който вчера катастрофира в центъра на Бургас с автомобил, пълен с мигранти. Мъжът е с документи за самоличност, издадени от Сейнт Китс и Невис – държава, която е в състава на Британската общност. Въпреки, че се води поданик на Обединеното Кралство, Мухаммад е в България със статут на кандидат-бежанец.

По документи е настанен в центъра в Харманли, стана ясно днес. Прокуратурата в Бургас вече му е повдигнала обвинения за каналджийство, за шофиране под въздействието на наркотици и за това, че противозаконно е попречил на полицейските служители да изпълнят служебните си задължения. Освен това, в Бургас каналджията е шофирал в платното за насрещно движение и е преминал на червен светофар.

Ако бъде признат за виновен, той може да бъде осъден на затвор от 1 до 6 години и глоба от 5 до 20 хил. лева, съобщи прокурор Зорница Щърбева. Мухаммад Дургаан е качил в автомобила си мигрантите в района на Дебелт. Засечени са от мобилен екип. По информация на Gramofona.com каналджиите вече са успели да намерят начин и да заобикалят КПП-та на полицията, които са разположени около Бургас.

Те карали мигрантите да вървят пеша, докато заобиколят пропускателния пункт и отново ги товарели в колите, след като преминат полицейската проверка. Наскоро така е заловена цяла група, която се е опитала да заобиколи контролно-пропускатления пункт до местността Пода.

Каналджията накарал мигрантите да минат през езерото. Там обаче те са видени от бургазлия, който подал сигнал. Мъжете били заловени мокри и премръзнали.