Алкохол, движение в насрещното и висока скорост. Комбинацията от трите фактора се оказва смъртоносна за 33-годишния Евелин Дуков. Младият мъж загина на 3 декември 2017 год., след като беше пометен от автомобил на кръстовище в Приморско.

Днес в съда беше разпитано вещото лице, изготвило автотехническата експертиза. Това е проф. Станимир Карапетков, който е един от най-добрите експерти в България. От неговата експертиза става ясно, че автомобилът на подсъдимия Владимир Колев пътувал в платното за насрещно движение. Доказаната скорост по време на удара пък е 94 км/ч.

Причина за самия удар е движението в насрещното платно, но скоростта е тази, заради която е настъпил фаталният край, категоричен е проф. Карапетков. Той заяви, че Евелин не е имал никакъв шанс да избегне смъртоносния удар. Ако скоростта на водача обаче е била 50 км/ч, колкото е позволената за това кръстовище, то колата и велосипедът са щели да се разминат.

Според обвинителния акт шофьорът Владимир Колев е седнал зад волана с 2,7 промила алкохол в кръвта. Това е тежка степен на опиянение. Практиката показва, че в такъв случай реакцията на шофьора е два пъти по-бавна от обичайното, обясни още проф. Карапетков.

При нормална видимост от 80 метра, Колев не е имал никакъв шанс да реагира и да избегне удара с колоездача. Той обаче е съзнавал напълно какво се е случило, смята експерта.

„Счупено е предното стъкло на автомобила, велосипедът е разкъсан на две. Най-малкото слухово е възприет удара“, отчете вещото лице. Въпреки това от записите на видеокамерите става ясно, че след фаталния сблъсък водачът се удря и в бордюра, а от там продължава без да спре.

Следи от спирачен път не са открити. Близките на Евелин настояват за възможно най-тежкото наказание за 57-годишния шофьор. Той пък от своя страна продължава да отрича, че е бил зад волана във фаталния ден.

Очаква се днес да приключи разпитът на всички свидетели и да започнат пледоариите на защитата и обвинението.

Най-вероятно още днес съдът ще се произнесе с присъда. Тя обаче няма да е окончателна, защото Владимир Колев има правото да обжалва.

Междувременно семейството и приятелите на Евелин Колев подготвиха предложения за законодателни промени, с които настояват да се завишат наказанията на пияните и дрогирани шофьори, причинили смърт на пътя.

Техните поправки в Наказателния кодекс вече са внесени в деловодството на Народното събрание.