Предложение за промени в Наказателния кодекс, които да завишат наказанията за пияни и дрогирани шофьори бяха внесени в деловодството на парламента. Инициативата за поправките е на семейството и приятелите на Евелин Дуков от Царево.

33-годишният мъж беше пометен от автомобил и убит на място докато кара велосипед. Обвиненият в смъртта му шофьор е бил с 2,7 промила алкохол в кръвта. Предложените промени засягат единствено шофьорите, които сядат зад волана след употребата на алкохол или наркотици.

В такива случаи при причиняване на смърт виновният шофьор трябва да получава от 5 до 20 години затвор, а при особено тежките случаи от 10 до 30 години, смятат инициаторите на промените.

Според семейството на Евелин такива шофьори не трябва да имат правото да се възползват от каквито и да е смекчаващи вината обстоятелства. Тяхната инициатива е подкрепена от местната администрация в Царево, депутати, представители на различни организации и сдружения. Общинският съвет в града пък прие специална декларация, с която се присъедини към исканите промени.

Омбудсманът Мая Манолова също е заявила подкрепата си към най-новата законодателна инициатива. Материалите днес са внесени заедно с подписка, в която са се включили над 2500 души.