Досъдебно производство за подбуждане на омраза на етническа основа образува Районната прокуратура в Бургас, съобщи БНР-Бургас.

Институцията се самосезира след разпространеното в Интернет видео, което е от предизборно събрание в созополското село Равадиново. Обидната квалификация е използвана от човек, представящ се за „черибашия“, в присъствието на кмета на селото Иван Пазвантов. Ето и част от казаното:

„Българите, говоря на българите, те са сган, която, ще извиняваш, че казвам сган, която мисли за другите само как крадат. Не говорят истински думи. Те не крадат. Те, които крадат, те дават на нас. Ние, ромите, сме добре. Помслете кой е добре. Пет години общината ми гледа децата, пет години. Ти тия пет години – сметни ги в пари, ние имаме повечко деца, това са едно 20 000 лева на едно семейство. Тия 20 000 лева трябва да ги дадеш на някого. Трябва да ги изкараш тия пари, а с тия пари ние направихме – погледнете какви къщи…“

Наблюдаващият прокурор е преценил, че са налице данни за образуване на досъдебно производство, поясни говорителят на институцията Керка Дюлгерска:

„То е за това, че на 01.11.2019 г., на ул. „Ропотамо“ в с. Равадиново, чрез слово, е проповядвано и подбуждано към омраза, основана на етническа принадлежност. Наблюдаващият прокурор е определил двумесечен срок за разследване, в хода, на който, ще бъдат провеждани разпити на свидетели, ще бъдат назначавани експертизи. И ако са налице достатъчно доказателства, които да обосноват привличането на конкретно лице към наказателна отговорност, такова действие ще бъде предприето“

Наказателният кодекс предвижда и затвор, до 4 години, за подобно престъпление.