ДНК на убития Петър Валериев е довела разследващите в Бургас до разплитането на два неразкрити въоръжени грабежа за близо половин милион лева. Това обясни наблюдаващият прокурор Иван Иванов.

Тялото на Петър беше открито на 18 ноември до ЖП прелез в кв. Долно Езерово. При установяването на самоличността на убития се оказало, че той е замесен в обир от 2016 година в столичен Мол.

Как се е стигнало до задържането на 32-годишния Иван Петров от прокуратурата не разясниха. Младият мъж обаче е направил самопризнания и е съдействал напълно по време на следствения експеримент, разкриващ подробностите около убийството. А мотивът е повече от прозаичен – пари. Сумата е 50 000 лева, които убитият е искал от Иван.

Дали Иван ги е дължал на Петър, или става въпрос за изнудване, на този етап не е ясно. В момента се проверява дали автоматът, с който е застрелян  Петър е същият, с който е стреляно и по време на въоръжения обир на банков клон в Айтос през 2015 год.

В съдебната зала Иван Петров не даде никакви разяснения и запази мълчание. Той не поиска по-лека мярка за неотклонение. Това не направи и неговият служебен адвокат. Още вчера стана ясно, че Иван и Петър са били близки повече от 10 години. Двамата се запознали в София където работили като строители. В последните години обаче Петър не е демонстрирал охолен начин на живот. Той често взимал заеми, залагал е и вещи за пари.