Разплитането на убийството в кв. Долно Езерово от средата на месец ноември е довело до разкриването на два въоръжени грабежа. Това стана ясно по време на бирифинг, в който се включиха главният секретар на МВР Ивайло Иванов и новоизбраният главен прокурор Иван Гешев.

Има данни, че убиецът и убитият са участвали във въоръжения грабеж на банка в Айтос през 2015 год. и на въоръжен грабеж в хипермаркет в София през 2016 год. За две седмици са назначени и извършени 9 експертизи и огромен по обем работа, призна и окръжният прокурор Иван Чинев. Убитият Петър Валериев беше открит на 16 ноември от семейство, отишло на разходка в района на Долно Езерево.

Съпрузите обаче съобщили ден по-късно в полицията. През това време убиецът е успял да премести тялото. Въпреки това до следите му е стигнато бързо. Той е на 32 години, родом е от Шумен, но е живеел в Бургас.

Двамата с убития се познавали от 10 години. Тогава работели в София като строители и дори живеели заедно. Разследващите ги описаха като конспиративни. Не са си звънели по телефоните, а контактите осъществявали лично и на адрес. Убийството е извършено с автомат, който вчера е открит на около 350 метра от мястото на престъплението.

„Стотици лица бяха разпитани във връзка с убийството. Негови близки, приятели, заложни къщи, фирми за кредити, хазартни зали, каквито са неговите наклонности“, обясни прокурор Чинев. Той уточни, че разследването и доказването на престъплението е започнало практически от нулата, защото около тялото не е имало никакви вещи и следи, които да дадат насока на оперативните работници.

„Случаят онагледява това, което винаги съм твърдял, че българската съдебна система и българските правоохранителни органи си вършат добре работата и я вършат на европейско ниво“, коментира Гешев. Той уточни, че през 2019 год. няма нито едно неразкрито убийство в България – факт, с който не могат да се похвалят повечето европейски държави.