Рутинна проверка на мобилните екипи на ЮИД-Сливен предизвика истинско сътресение сред горските и ловците от района на Приморско. Цялата ловна дружинка на Ново Паничарево се оказа с актове, а в скандала са замесени и горски, разбра Gramofona.com.

На 11 декември екипите на Югоизточното държавно предприятие са били на обход в района на ловно стопанство Ропотамо. Забелязали ловната дружинка и решили да проверят документите й. GPS показал, че дружинката е навлязла в територията на държавното ловно стопанство вместо в района, който им е определен от разрешителното.

„Казахме им, че ще им съставим акт, защото са навлезли в чужда територия, в която нямат право да ловуват. Последва скандал. Те са 20 човека, ние трима. Блъскаха ни, бутаха ни и дори успяха да влязат в служебния ни автомобил, за да си вземат документите“, разказа един от стражарите на ЮИДП.

Той има и логично обяснение за яростната съпротива, на която се е натъкнал с колегите си. Оказало се, че в дружинката има служители на горско стопанство, които ловували в работно време. Единият веднага се усетил и звъннал в службата, за да му пуснат неплатен отпуск. Другият пък е подал молба за напускане, защото официално си търси нова работа.

 „За нас е обидно, че те са ни колеги. Също пазят горите, но дори не ни оказаха съдействие“, обясниха от мобилния екип на ЮИДП. В момента всички членове на ловната дружинка на Ново Паничарево са с актове, че са възпрепятствали служебна проверка.

От мобилния екип, направил проверката все пак се надяват авджиите да получат адекватна санкция. „Те са част от ловен съюз. В този случай е добре да им се забрани да ловуват поне за месец, за да може такова наказание да послужи за назидание и на останалите“, коментираха от ЮИДП.  За случая е уведомена и полицията, тъй като един от проверяващите е пострадал леко и си е извадил медицинско след инцидента.