Бургаският окръжен съд наложи наказание „Лишаване от свобода“ от 24 години на Михаил Станчев, който на 2 юни миналата година застреля бизнесмена Коста Николов-Миджурина в Слънчев бряг и рани тежко 22-годишната Симона Тодорова. Присъдата ще бъда изтърпяна при първоначален „строг режим“, съобщиха от съда.

Делото бе гледано по съкратено съдебно следствие. Подсъдимият изцяло призна своята вина и всички факти, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт. Окръжният съд намери, че направените самопризнания от страна на подсъдимия се подкрепят от събраните в досъдебното производство доказателства и ги прие. В съдебното заседание Михаил Станчев изрази съжаление за извършеното деяние и съболезнования към близките на пострадалите.

Съдът осъди Станчев да заплати на дъщерята на починалия граждански иск в размер на 150 000 лв., на майката на починалия – 100 000 лв., а на сестрата – 20 000 лв., представляващи обезщетение за причинени неимуществени вреди. Подсъдимият ще плаща и 70 000 лв. на пострадалата Симона Тодорова заради причинените ѝ увреждания в резултат на огнестрелната рана в слепоочието.

Държавното обвинение поиска да бъде наложено наказание „Доживотен затвор“ на Михаил Станчев, което да бъде редуцирано на „Лишаване от свобода“ за 27 години, при превес на отегчаващите вината обстоятелства. Адвокатът на близките на починалия също поиска „Доживотен затвор“, което да бъде заменено със затвор за срок от 30 години. Защитата на подсъдимия пледира за наказание „Лишаване от свобода“ от 15 до 20 години.

Присъдата на Окръжния съд може да бъде обжалвана или протестирана пред въззивна инстанция в 15-дневен срок.