Близо 60 ученици от Руската гимназия в Бургас готвиха вкусно и здравословно и показаха, че не са добри само в учебните занятия. Възпитаниците на ПГЧЕ „Васил Левски” традиционно се включиха в мини училищния конкурс „Моята здравословна рецепта”.

Вкусният фест се организира с партньорите на бургаското училище, Сдружение „Диабетни грижи”. Учениците са имали на разположение три седмици да се подготвят и днес показаха част от здравословните вкусотии, за които получиха сертификати, видя репортер на Грамофона нюз.

Преди да опитат сготвените храни, учениците от Руската гимназия изслушаха с голямо внимание важна лекция от д-р Гено Монев. Специалистът подробно им разясни колко е важно здравословното хранене. „Денят ви трябва да започва с балансирана закуска. Хубаво е да знаете, че късните вечери са неприемливи. Най-важното е храненето да е в комбинация с двигателната активност”, обясни д-р Монев.

Той бе категоричен, че за да бъдем здрави, трябва да спим пълноценно. По думите му сънят от 22:00 до 00:00 часа е неповторим. Преди предстоящия зимен сезон специалистът допълни още, че имаме ли силна имунна система, няма как да хванем грип.

Той се обърна към младите дами в залата и ги посъветва да не се подлъгват по диети, а да се хранят по правилен режим. Д-р Монев бе категоричен и че е много важно денят ни да започва с прием на витамини, които да си набавяме от плодовете и зеленчуците.

Събитието е част от иновационния модел на ПГЧЕ „Васил Левски”. То е проектно базирано обучение, основано по финландски модел.

Директорът на Руската гимназия Весела Иванова изгледа награждаването на всички деца и ги прикани от другата седмица да започнат да правят физзарядка. Сутрешната гимнастика ще бъде между 10-15 минути в двора на професионалната гимназия. В края на срещата от сдружението подариха глюкомер на екипа на гимназията.