На 6-ти ноември 2017 г. стартират дейностите, с които учениците от ОУ “Св.св. Кирил и Методий“- гр. Свети Влас ще се включат в Националния конкурс „Посланици на здравето“. Той се провежда по инициатива на Министерството на здравеопазването, в партньорство с Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, Министерството на младежта и спорта, Министерството на околната среда и водите и Представителството на Европейската комисия в България.

В училището ще действат „Здравни патрули“, по двама от всеки клас, които ще „следят“ съучениците си да не консумират вредни храни, ще им препоръчват да се хранят с повече плодове и зеленчуци и да избягват безалкохолни и енергийни напитки. В подкрепа на инициативите, родителите  ще се постараят да приготвят за децата си полезна и здравословна закуска, с която да се хранят в междучасията.

Предвидени са и различни инициативи, съобразени с възрастта на децата. Всеки клас ще подготви постери и други информационни материали, които ще изобразяват  вредните храни и с какви полезни да бъдат заменени. Ще бъдат представени мултимедийни презентации по темата и ще се проведат дискусии за здравословен начин на живот и превенция на наднорменото тегло.

С голямо вълнение учениците очакват участието си в „Работилница за здравословна храна“. В нея малки и големи ще приготвят плодови и зеленчукови салати и други полезни ястия, които после заедно ще дегустират. Освен това във всяка класна стая ще бъдат поставена информация за дейността на здравните патрули.

 

 

Снимка: http://e-zdravey.com