30 000 лева дарява общинският съветник и кандидат за кмет на Бургас от Средна европейска класа Константин Бачийски. Парите са годишната му заплата от предходния мандат и за него е важно средствата да бъдат за местното здравеопазване. Дарението е част от кампанията „Повече здраве за Бургас“, която Бачийски провежда за поредна година.

Инициативата е продиктувана от убеждението му, че работата в полза на обществото трябва да е кауза, а не източник на доходи. "Тъй като заплатите на общинските съветници идват от данъците на гражданите, считам, че хората сами трябва да решат за какво да бъдат изразходени", казва Бачийски. Днес с помощта на журналисти от редица бургаски медии и екипа му бяха избрани петте предложения за закупуване на медицинска техника.

Ето предложенията, които чрез анкета ще бъдат подложени на гласуване и хората ще могат да определят за какво точно да бъдат дарени парите:

-Апарат за механична вентилация за Спешното отделение в Бургас. Наличният в момента е единствен и амортизиран, стана ясно при представянето на заявените от различните отделения липси на апаратури. Стойността му възлиза на 16 800 лева.

-Ехограф за Спешното отделение. Той ще служи за бързо диагностициране на спешни пациенти при застрашаващи живота състояния. Цената му е 12 000 лева.

-Портативен ехограф с трансдюсери за Второ детско отделение в УМБАЛ-Бургас за коремни органи и сърце. Апаратът служи за ултразвуково изследване на коремните органи и сърцето при деца от 2 до 18 години. Ехографът струва около 10 000 лева.

-Електроножове за Операционния блок в УМБАЛ-Бургас. Електроножът намалява кръвозагубата, скъсява времето за операция и следоперативното възстановяване на пациентите. Приблизителната стойност е 30 000 лева.

-Операционни лампи, тъй като наличните са амортизирани и не постигат нужната осветеност, а липсата на адекватно осветление затруднява операционната дейност. Бяха разгледани и други предложения, сред които пациентска мониторингова система, термолегло за отделението по Неонатология, операционна маса, въздушен тонометър и други.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!