13 нови парамедици ще работят в спешните екипи на Бургас. Те преминаха курс втора степен, който бе по проект „Красива България”. Освен мъже, сред парамедиците има и жени.

Всички те днес получиха официално сертификатите си за преминато успешно обучение. Те им бяха връчени от началника на Онкодиспансера в града проф. Христо Бозов.

Новите парамедици са се обучавали общо 300 часа, като 100 от тях са били на теория, а останалите на практика. Основните познания, които са придобили кандидатите, са в областта на спешната помощ.

Те се изразяват в това как да се помогне на пострадали в катастрофа, пожар, при изгаряния, удавници и други инциденти.

Проф. Бозов поясни пред журналисти, че след изкарания курс, част от новите парамедици вече ще могат да управляват и линейки. Освен това те могат да бъдат наети на работа в Спешното отделение на Бургас.

Всички кандидати ще преминат и надграждащ курс за първа медицинска помощ. Той ще започне наесен и ще се проведе в бургаския университет Проф. „Д-р Асен Златаров”. Новият курс на обучение ще е 1000 часа и ще бъде два семестъра.

„Броят на новите парамедици е достатъчен, защото знаете, че в Бургас има много голям недостиг на хора, които се занимават със спешна помощ.

Сегашните екипи са само два и ние се стремим да запълним една празнина в бургаското здравеопазване. Освен това парамедиците ще могат да бъдат наемани на работа не само в Бургас, но и в други градове от областта”, допълни началникът на Онкото.