Спешен призив за набирането на кръв от група АБ с отрицателен резус фактор върви в момента. Приятели и близки на моториста Жельо Енчев търсят хора, които могат да му помогнат. 39-годишният мъж пострада тежко при катастрофа с мотор. За Жельо обаче кръв могат да дарят и хора, които са с кръвните групи А-, Б- и 0-, съобщиха за Gramofona.com от отделението по Трансфузионна хематология.

От там направиха изключително важно уточнение. „АБ- е изключително рядка. Не призовавайте само хората с тази кръвна група да даряват, защото те са не повече от 20 души в региона. Ако сега дарят кръв, в следващите 2 месеца няма да могат да помогнат, а кръвта е продукт с кратък срок на годност, не повече от 35 дни“, обясниха от кръвния център.

Само вчера 40 души са отишли да дарят кръв в Бургас, повече от половината са заявили желание кръвта им да бъде предоставена за лечението на Жельо Енчев. В момента в региона има още много пациенти, които се нуждаят от спешно кръвопреливане, защото са с нисък хемоглобин от кръвозагуба или операция.

Кръвният център в Бургас работи с всички здравни заведения в областта и през лятото страда от хроничен недостиг на кръвни продукти. „По това време на годината населението нараства на близо 2 млн души. Като сложим честите катастрофи и инциденти, сами разбирате, че постоянно изпитваме недостиг на кръв“, обясниха от бургаската болница.

За всеки, който иска да дари кръв, независимо от кръвната група – може да направи това в Кръвния център от 8 до 14 часа. Центърът се намира в сградата на УМБАЛ – Бургас.