В Отделението за долекуване на УМБАЛ Бургас, познато още като „хосписа на болницата“, изправиха на крака мъж, преживял тежък инсулт. За успеха на медиците съобщиха от здравното заведение.

Пациентът пристига съвсем неподвижен. След упорита рехабилитация и обгрижване, днес вече ходи и може да се грижи за себе си. „На този, който е измислил това отделение, трябва да му издигнат паметник. Не мога да опиша колко съм доволна и колко се радвам, че днес съпругът ми вече е на крака“, казва Павлина Попова. „Тук получихме всичко - отношение, грижи, внимание, чувствам се спокойна, че той е в добри ръце. Голям плюс е, че хосписът е в болницата и има лекари, които да реагират, ако нещо се случи “, допълва тя.

Костадин Попов пристига в отделението след тежък инсулт. Не може да става от леглото, не може да се обслужва сам, не може нито да говори, нито да се храни. Нуждае се от допълнителни грижи и болнично лечение, но това не може да се случи в условията на клиничните пътеки. Съпругата Павлина, също като десетки други семейства в подобно положение, започва отчаяно да търси варианти. Преди инсулта съпругът й работи, тя също всеки ден е на работа, както и всички роднини и близки.

„Навсякъде, където питах, изискваха да има придружител 24 часа. Няма как да напусна работа, не можем да си го позволим“, разказва тя. Единствено в Отделението за долекуване на УМБАЛ Бургас й обяснили, че мъжът й ще бъде денонощно наблюдаван и няма нужда тя да е с него.

Днес Костадин вече става от леглото, може да се обслужва сам, може и да ходи, и съвсем скоро ще се прибере у дома. „Винаги съм вярвала, че ще се оправи. Това е изпитание, през което трябва да преминем. Искам да кажа на всички в моята ситуация – инсулт не значи обреченост, а и в Бургас има отлично място, на което могат да се грижат за нашите близки и да получим подкрепа в труден момент.  За мен беше важно и да се храни с храната, която му приготвям, има условия и за това“, добавя Павлина.

„Радваме се, когато успеем да помогнем и виждаме резултатите от труда ни. Подобрението на Костадин е направо невероятно, като си спомня как дойде при нас – абсолютно неподвижен“, казва началникът на отделението д-р Ивайло Цанев. Той вярва, че голяма доза в лечението е изиграла и съпругата – с нейната подкрепа и безусловна любов.

 

На снимките Костадин е с д-р Ивайло Цанев (със зелената маска в средата), болногледача Христо и съпругата Павлина.