Нов корпус към УМБАЛ Дева Мария ще бъде построен, съобщи д-р Даниела Георгиева, управител на здравното заведение.

Корпусът ще е на 12 етажа и ще бъде зад сегашната сграда. В него ще има нови отделения по медицински специалности, които са приоритет за Бургас и региона. Ще се закупят два линейни ускорителя за бъдещото отделение по Онкология.

 „Ще се извършва химиотерапия, което ще компенсира донякъде намаления капацитет на Онкологичния център в Бургас. Ще се обхванат пациентите с онко заболявания, което ще спести тяхното време за диагностика и лечение”, допълни д-р Георгиева.

Другите медицински специалности, които ще се открият в новия корпус са Хемодиализа, Гастроентерология, Неврохирургия. Предвижда се изграждане на отделение по трансплатология.

Промяната в структурата на „Дева Мария” се налага след като здравното заведение получи лиценз за Университетска болница.  Според  д-р Георгиева това е един огромен тласък  и принос за здравеопазването в областта.

 „Ще се създават нови кадри, които ще имат възможност за практическо обучение и преддипломен стаж. Бъдещите медицински специалисти ще регулират по някакъв начин дефицита на медицински кадри в региона”, обясни д-р Георгиева.