Времето за ползване на единствения в региона общински Център за рехабилитация и психологическо подпомагане на деца с церебрална парализа и аутизъм в квартал Ветрен ще бъде увеличено, съобщи кметът Димитър Николов.

В момента специализираният център работи от понеделник до петък от 07.00 до 14.00 часа, но поради интереса от страна на родителите, работно време ще бъде удължено до 17.00 часа, всеки делничен ден.

Центърът във Ветрен предлага диагностика, комплексно лечение, рехабилитация и психологична помощ на деца от 0-18 години, страдащи от детска церебрална парализа, деца със соматични увреждания, причинени от инфекциозни заболявания и деца с аутизъм.

Той е единственият в целия Югоизточен регион, който предоставя процедури, раздвижване и рехабилитация в басейн, използващ лечебните свойства и ползите на минералната вода. Тя е подходяща за лечение и профилактика на редица заболявания и има благотворно действие за укрепване на общото състояние на организма.

Минералната вода е подходяща за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат, нервната система, състояния след фрактура на костите, последици от травми и наранявания и много други. Ползите от водолечението в басейна са най-големи при децата със синдром на Даун, церебрална парализа и деца с аутизъм.

Центърът се стопанисва от общинския „Диагностично-консултативен център I“, а специалистите, които обслужват децата са от Центъра за комплексно обслужване на деца с увреждания „Св. Стилиан“ /бившят Дом за медико-социални грижи за деца „Вяра, Надежда и Любов“/.

В него работят логопед, психолог, рехабилитатор, физиотерапевт, лекар, медицинска сестра и санитари, които прилагат различни терапии за подобряване на цялостното състояние и повлияване на симптомите, което помага за оздравително-възстановителния процес и за подобряване на познавателните и социални умения на детето, а оттам и по-пълноценната му интеграция в обществото.