Бургаските служители на Бърза помощ ще бъдат тествани за коронавирус. През изследване ще минат приблизително 100 души – медицински и немедицински персонал. Това съобщи на редовния общински брифинг кметът на Бургас Димитър Николов. И допълни, че на два пъти през следващите дни на служителите ще им бъдат направени ПиСиАр тестове, за да се установи има ли положителни проби при тях.

„Взехме решение да се обезпечат и петте диализни центъра на територията на област Бургас, държавни и частни, защото 200 пациента ползват техните услуги постоянно.
Заради високия риск от заразяване на медицинския персонал, а той е изключително ограничен и често в пенсионна възраст, решихме изцяло да ги обезпечим с предпазни материали и дрехи”, каза Николов.

Вече втора бургаска фирма се включва в изработването на защитни костюми и хирургически престилки, за което от общината благодарят на местния бизнес.

„Вчера беше презентирана националната дигитална платформа за събиране на информация по време на извънредното положение. Подобна работи на територията на град и област Бургас вече десети ден. Нейните кодове ще бъдат отворени, за да стане съвместима с националната. За по-добра оперативност, ако има трудности, може да се спре вкарването на информация в градската платформа и местният обслужващ ИТ екип да премине изцяло в националната”, обясни още кметът на Бургас.