Антивакс движението е сред основните заплахи за здравето на човечеството през 2019 год. Това обявиха от Световната здравна организация, съобщава Independent.

Нежеланието или отказът от имунизация „заплашва да обърне напредъка“, постигнат в борбата с болестите, които могат да бъдат предотвратени, се казва в доклад на СЗО. Предупреждението идва след като случаите на морбили в света нараснаха с 30%. Регистрирани са случаи и в държави, за които се смяташе, че са елиминирали вируса.

Случаите на морбили в Европа през миналата година достигнаха рекордни стойности. Само до юни 2018 са регистрирани над 41 000 случая.

През 2017 год. около 11 000 души, основно деца са починали от болестта, която може лесно да се ограничи с ваксините, твърдят експерти. Те напомнят, че ваксините могат да предотвратят между 2 и 3 млн смъртни случая на година.

Всяка година Световната здравна организация излиза с доклад, в който включва основните заплахи, с които човечеството ще се сблъска през годината.

За 2019 год. сред основните заплахи са замърсеният въздух, неинфекциозните заболявания като диабет и рак, грипът, тежките условия на живот и резистентността  на опасни бактерии към антибиотиците.