Фондация АЙВЪР организира безплатно и анонимно изследване за хепатит С на територията на цялата страна. Инициативата се осъществява в сътрудничество с лаборатории РАМУС. Тестовете се извършват на всички 180 адреса на лабораторията в цялата страна, като се взема венозна кръв за изследване. Не е необходимо предварително записване. Няма значение дали изследваният е приемал вода или храна.

За последните 12 месеца близо 3900 души са получили безплатно изследване за хепатит С по програмата на фондация АЙВЪР, като 4.1 % или 158 души са се оказали положителни за хепатит С. От фондацията ще продължат програмата до края на 2021 г. Това е най-мащабната скринингова инициатива в България, тъй като все още държавата не предоставя възможности за безплатен скрининг на пациентите, каквито са препоръките на Световната Здравна Организация за постигане на елиминация на хепатит С до 2030 г.

 В България 87 000 са заразени с хепатит С, като само 1% годишно се лекуват. СЗО препоръчва да се диагностицират поне по 5000 души на година и да се лекуват 4000 души, а към момента страната ни е твърде далеч от тези цели. За миналата година са лекувани малко над 700 пациента поради липсата на системен скрининг.

Хепатит С е заразно вирусно заболяване, което обикновено води до възпаление и сериозни трайни увреждания на черния дроб. Най-тежките усложнения на хроничният Хепатит С са чернодробната цироза и ракът на черния дроб. Инфекцията може да протече безсимптомно в продължение на 20 години. Когато се появят първите симптоми, пациентите вече са развили тежки усложнения, най-честото от които е чернодробната цироза. Затова от фондация АЙВЪР насърчават хората да не отлагат и да се тестват, защото това е най-сигурният начин навреме да се открие заболяването.

„Тази година призивът по повод Световния ден за борба с вирусни хепатити, който отбелязваме на 28 юли, е „Хепатитът не може да чака“. Нека пациентите да не чакат появата на симптоми, защото тогава вече може да е късно, а да се тестват още сега. Колкото по-рано се открие заболяването, толкова по-добри са шансовете черният дроб на пациента да не е увреден сериозно.“ – сподели Явор Конов, председател на фондация АЙВЪР. Все още над хепатита продължава да тегне стигма и болестта да се асоциира с употребата на венозни наркотици или сексуални контакти без предпазни мерки. Всъщност има много други начини за заразяване с болестта, които нямат нищо общо с рисковото поведение.

Терапиите за хепатит С са под формата на таблетки, които се приемат в рамките на няколко седмици и са с много висока успеваемост - 98 % излекуване от вируса. Лечението за хепатит С се покрива от Националната здравноосигурителна каса и е безплатно за всички здравноосигурени пациенти.

В Бургас можете да се изследвате безплатно и анонимно за хепатит С тук:

жк. "Зорница", бл.4, вх.1, ет.1, пон-пет: 7.30-18.30 събота 8.00-13.00

ул. "Иван Богоров" 42, пон-пет: 7.30-15.00

жк. "Меден рудник", бл.427 /ДЕВА/, пон-пет: 7.30-15.00

кв. "Възраждане", ул. "Левски" 103, пон-пет: 7.30-15.00

жк. "Славейков", бл.161, вх.А, партер, пон-пет: 7.30-15.00