Винаги когато медиите пишат и говорят за епидемия, илюстрират материалите си с хора в хирургически маски. Използването им за предпазване от разпространението на различни зарази е популярно в много страни по света.

В момента те са особено актуални в Китай, който се опитва да се пребори с новия коронавирус. Актуални са и у нас, особено сега, когато грипната вълна настъпва. В Бургас също не е рядкост да се видят хора по улиците с маски на лицата.

Има ли смисъл от тях обаче?

Вирусолозите са скептично настроени към ефективността на маските и не са особено убедени, че те предпазват от разпространението на вируси, пренасяни по въздушен път.

Тези маски са въведени за първи път в болници в края на 18 век, но започват да се използват масово през 1919 год. когато избухва пандемията от Испански грип. Тогава вирусът убива над 50 млн. души по целия свят.

Според д-р Дейвид Карингтън от университета в Сейнт Джордж, подобни маски не са ефективна защита срещу вируси или бактерии, пренасяни във въздуха, защото самата маска е хлабава, пък и очите и очната лигавица остават изложени.

Все пак, редно е да се отбележи, че маските могат и да помогнат. С тях се избягва ефекта на пръскане на зараза при кихане и кашлица. Освен това ограничават до известна степен и предаването на вируси от ръка на уста. Учени от Уелс са установили, че хората докосват лицето си около 23 пъти за час, така че ако болният е без маска, но се ръкува със здрав човек, най-вероятно ще го зарази.

Според д-р Конър Бамфорд от Института по експериментална медицина в Белфаст, простите хигиенни навици имат значително по-голям ефект от маската.

 

Източник: BBC