Спекулациите около АстраЗенека стреснаха царевци и интересът към ваксините в морския град рязко намаля. Това са наблюденията на работещите в общинския медицински център. От 29 март в Царево е възстановен зеленият коридор и всеки, който желае може да се ваксинира. Регионалната здравна инспекция е отпуснала 250 дози от ваксината.

„Около 50 души са минали през тези дни. Имаме само АстраЗенека и някои хора се отказват като разберат“, обясниха от медицинския център. „Толкова неща се изприказваха, че е нормално хората да реагират.“

Не липсвали обаче и пациенти, които не се притесняват от вида ваксина. Преболедували ковид също са сред желаещите да се имунизират и да си осигурят допълнителна защита. В края на февруари тук започна първият етап от свободното ваксиниране.

Тогава кампанията беше изключително успешна, а на ден се имунизираха около 100 души. Много хора са заявили желание да се имунизират, но искат РНК преперат. Кога обаче подобни ваксини ще бъдат осигурени в по-малките населени места, не е ясно.

За сега ваксините на Пфайзер и Модерна са рядкост и се предоставят за ваксиниране на приоритетните групи от ваксинационния план на здравните власти. Добрата новина за Царево е, че сериозният пик на заболеваемост вече премина.

Обстановката в общината е много по-спокойна, а новите случаи на ковид са в пъти по-малко от тези в началото на март. Наблюдението на медиците е, че третата вълна на заразата е засегнала повече млади хора.