Катастрофалната стара диализа е в историята

От три години насам Бургас може да се похвали с процедура на световно ниво, която пречиства перфектно кръвта. Методът работи успешно в хемодиализен център „Ел Масри” и се понася изключително добре от пациентите на хемодиализа.

Това разказа пред Грамофона нюз един от известните и изтъкнати специалисти в лечебното заведението д-р Красен Генев.

„Катастрофалната стара диализа е в историята. Вече не виждам бледо-жълти хора, задръстени с токсини, а пациенти с розов или нормален цвят на кожата. Това само може да ни радва”, споделя д-р Генев.

По неговите думи хемодиафилтрацията е една разкошна процедура, доста по-поносима от стандартната диализа. Разликата между двата метода е в това, че при новата процедура пречистването на кръвта се постига чрез ултрафилтрация и замяна на течности за разлика от „класическата“ хемодиализа.

„Това го правят новите машини, които имаме. Те произвеждат течността онлайн. Машината вкарва свеж серум в тялото.

Прочистването на кръвта става по друг принцип и при процедурата се премахват късните усложнения. Важно е да отбележим, че се чистят и токсични белтъци, а не само познатите урея и креатинин”, обясни специалистът по хемодиализа.

В Диализен Център „Ел Масри” разполагат с 25 от немските апарати Фрезениус 5008, като до края на годината в лечебното заведение ще бъдат доставени още 5. Апаратите са от ново поколение и специално разработени  за извършваната процедура - хемодиафилтрация.

Как работят такива апарати и панацея ли е лечението с тях, очаквайте интервю с д-р Красен Генев!