Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) в Бургас стартира проекта „Това не си го правил“. Той е насочен към учениците от Бургаска област, които през 2019 г. ще навършат 18 години. Целта му е да популяризира доброволното и безвъзмездно кръводаряване сред младежите и да ги провокира да отпразнуват пълнолетието и абитуриентския си бал по един различен начин, а именно като дарят кръв.

Идеята за проекта се ражда след инцидента през февруари миналата година с ученика от гимназията по туризъм в Бургас Илия Стоянов. Той е жестоко пребит при сбиване пред дискотека и е настанен в реанимацията на бургаската болница в кома. За спасяването на живота му е необходимо да му се прелее голямо количество кръв.

На апела на неговите близки се отзовават десетки ученици от неговото и от други училища, които правят невиждана дотогава акция по кръводаряване. Тогава от болницата разбират, че младите хора са съпричастни и имат голям потенциал, който обаче не се използва напълно поради липсата на дългосрочна стратегия и устойчивост в популяризирането на кръводаряването. Така се ражда проектът „Това не си го правил“, който с подходящи послания, провокиращи любопитството и естествения стремеж към добрите дела, ще се стреми да създаде у младежите и девойките трайно желание да станат кръводарители.

„Благодарим на всички, които са участвали в това благородно дело. Даряването на кръв спасява човешки живот. Това не е като да помогнеш със средства, лекарства, храна на някой нуждаещ се. Това е един акт, който дори подобрява здравето на кръводарителя“ – каза д-р Светлозар Георгиев, заместник-директорът на УМБАЛ-Бургас, на брифинг по повод стартирането на кампанията. Пресконференцията се проведе в аулата на болницата в присъствието на ученици, сред които беше и вече излекуваният Илия Стоянов.

Началникът на отделението по трансфузионна хематология на болницата д-р Тодор Бояджиев изнесе любопитни данни за кръводаряването в областта преди 30 години и сега.

През 1989 г. от целия тогавашен Бургаски окръг кръв са дарили 19 167 души. Основният донор е бил съставът на Трета армия. След реформирането на войската, когато д-р Бояджиев е започнал работа в Кръвния център преди 22 години, кръводарителите вече са били по-малко от 6000. Миналата година, благодарение на кампаниите от здравните институции, дарилите кръв са се увеличили на 7700. Много хора са били спасени от тази активност, но и пациентите са повече, което е свързано с увеличения туристопоток от чужбина.

Д-р Бояджиев направи уточнение, че в Бургас така наречения Кръвен център не е такъв на практика, тук е базирано само отделение. А реално кръвни центрове има в Стара Загора, Пловдив, София, Плевен и Варна. „Разликата е като между трабант и ТИР. Затова активността на младите хора е от особено важно значение да се покрият нуждите от кръвна плазма на отделението по трансфузионна хематология, което обслужва не само Бургаска, но и Ямболска област“ – коментира докторът.

„Нека да не правим сърцата си каменни, както Здравка Евтимова пише в своя разказ „Кръв от къртица“. За да преживеем, правим сърцата си каменни, но това е временно. За да не се превърнем в хора, чакащи пред Кръвния център в едната ръка с бурканче, в друга – с ножче“ – сподели емоционално д-р Тодор Бояджиев.   

Проектът „Това не си го правил“ отправя предизвикателство към завършващите класове - да се обединят и да направят групово кръводаряване. Най-активните училища ще бъдат отличени на специална церемония на 14 юни – Световен ден на кръводарителя.