„Времето на Южния Пирогов категорично дойде. 6-годишният ни труд по отношение на това как да се появи истинска здравна грижа от висок клас в района, вече изглежда съвсем истинска.“ Това коментира пред Gramofona.com кметът на община Царево инж. Георги Лапчев. До 15 май на сайта на местната администрация тече обществено обсъждане за поемането на дългосрочен дълг.

Със средствата трябва да се изгради нов медицински център на мястото на досегашния. Тегленето на заем по време на криза е притеснителна тема за повечето хора, но според градоначалника тук не става въпрос „да поискаш едни пари от банка“. „Фонд „Флаг“ е държавна структура и финансира истински значими публични обекти. Тук начинът и контролът са много по-завишени, защото гарант е държавата“, обясни инж. Лапчев и допълни, че дългът няма да се връща от жителите на Царево.

Общината ще изтегли заем и ще построи нов медицински център, а според меморандума и допълнителното споразумение, болница „Пирогов“ ще я наеме. Със средствата от наема и ще се погасяват вноските по дълга, обясни кметът. Ангажимент на столичната спешна болница е да осигури специалистите и медицинското оборудване в новия център. Там обаче ще има и кабинети за личните лекари на Царево.

Защо е толкова важен новият медицински център?

„От дълги години се опитваме да направим такава симбиоза между „Пирогов“ и община Царево и да направим така, че спешната болница да развива свои дейности тук. Разстоянието от близо 400 км. понякога е фатално за човешкия живот. Всички знаем каква институция е „Пирогов“. Няма смисъл да коментираме какво означава появата на подобен център в Царево. Меморандумът е подписан, качен е на сайта на общината и всеки може да види за какво става въпрос“, коментира още Георги Лапчев.

Той уточни, че новата здравна структура ще се появи на мястото на сегашния медицински център. „Сегашната сграда не е много стара, но не отговаря на съвременните медицински стандарти. Освен това тя е опасна. Поликлиниката е строена върху ивичеста основа, която се движи. За това има и толкова пукнатини, а за последните няколко години сградата е пропаднала с около метър“, обясни кметът.

Според разчетите ще излезе много по-евтино и ефективно ако се изгради напълно нова сграда, която отговаря и на новите стандарти в медицината, вместо да се ремонтира старата. Според идейния проект в новия медицински център ще има кабинети за личните лекари, различни медицински практики, лаборатория и звено за образна диагностика. По време на строителството всички медицински практики от стария център ще бъда преместени, за да работят спокойно до откриването на новата сграда.

Темата тепърва ще се дебатира и в Общинския съвет на Царево, но според кмета не би трябвало да има проблеми. „Не би трябвало да има пречки, защото когато говорим за здравеопазване, кой ще тръгне да го спъва? В момента темата с появата на „Пирогов“ ни е основен приоритет. Всички виждаме какво се случва по света, длъжни сме да вдигнем нивото на здравеопазване“, коментира още инж. Лапчев.