В навечерието на 24 май началникът на Онкологичен център проф. Христо Бозов представи пред обществеността на Бургас ценна книга. Тя ще има за цел да помага на лекари, сестри и лица, които отговарят за медицинската дейност на корабите. Трудът на професора е подготвян в продължение на няколко години, а представянето му съвпадна с откриването на най-новия Медицински факултет в Бургас. Срещата се проведе в Аулата, а специални гости на премиерата на медицинското четиво бяха лекари от София и Пловдив.

„Няма по-естествено място, където морската медицина да се развива, освен в Бургас. Постарал съм се да напиша ръководството, така че то да бъде практическо помагало. За разлика от военния флот, в цивилния няма лекари от 15-20 години. Има хора, които изпълняват функциите на медицински лица и това обикновено са вторите помощник - капитани.

Те трябва да преминат курсове, които са само 45 часа и са през 5 години. Отивайки на кораба, понякога при изключителна спешност, те трябва да оказват медицинска помощ. Именно заради това написах ръководството, което да ползват за справка и да знаят какво да направят при извънредна ситуация”, разказа пред препълнената зала проф. Бозов.

Той обясни, че при сложна ситуация с пострадал трябва да се реагира много бързо, адекватно и да се внимава да не се поставя погрешна диагноза, тъй като плавателните съдове са доста далеч от базите си.

Проф. Бозов е бил лекар на българската подводница „Слава”, трупал е опит и на американски самолетоносач.

Изпадал е в много ситуации, в които се е налагало да помага на пострадали моряци. Книгата му не се продава. В нея има изключително поучителни съвети за различни заболявания, а единствената й цел е да спасява човешки животи на тези, които са в моретата и океаните.  

Да изслушат съдържанието на книгата „Ръководство по морска медицина”дойдоха много студенти, преподаватели от „Проф. д-р Асен Златаров”, ректорът на университета проф. Магдалена Миткова, зам.-областният управител Севдалина Турманова, кметът Димитър Николов, бургаски лекари, кандидатът за евродепутат от ГЕРБ Ивелина Василева, представители от Морска администрация и Гранична полиция.