Храненето на хората със захарен  диабет тип 1 почти не се различава от храненето на хората без диабет, казва бургаският диетолог д-р Евелина Иванова. Тя допълва, че по-правилно е да се говори за хранителен режим, а спазването на диета означава само необходимост от достатъчни познания за състава на различните храни, за да знае пациентът какво може, а не какво не трябва да яде. Така той ще може сам да избира подходящ продукт и да съставя меню, което да съответства най-добре на лечението и начина на живот, обяснява още специалистът.

Кои храни е добре пациентите с диабет тип 1 да консумират и кои продукти трябва да избягват?

Д-р Евелина Иванова посочва, че за пациентите е важно да знаят не само кои храни съдържат въглехидрати, но и как консумацията им повлиява нивата на кръвната захар. Някои въглехидрати предизвикват рязко и бързо покачване на кръвната захар, други я покачват по-бавно и умерено, а трети практически не водят до промени.

Въглехидратните храни, които водят до бързо покачване на кръвната захар са: домакинска захар /кристална, пудра, на бучки/, газирани напитки със захар, захарни бонбони, мед. Те съдържат само проста захар /глюкоза/, която се усвоява от организма бързо и постъпва в кръвта веднага, като предизвиква бързо и значително повишаване на кръвната захар.

Ето на кои храни д-р Иванова обръща сериозно внимание:

Избягвайте тези хранителни продукти, освен в случаите на хипогликемия /ниски нива на кръвната захар/.

Житни и зърнени храни /хляб и тестени изделия, ориз, царевица, пшеница, овес, ечемик, просо и съответните брашна и нишестета/, картофи и картофени изделия, варива /боб, грах, леща/, ядки и семена, плодове /всички видове/ и натурални плодови сокове /100 %/, прясно и кисело мляко. Това са въглехидратни храни, които

повишават по-бавно и умерено кръвната захар.

Основен представител на въглехидратите, които се съдържат в житните и зърнените храни, картофите, варивата, ядките и семената, е скорбялата. Под действие на храносмилателните сокове в стомаха и червата тя се разцепва постепенно до прости захари, т. е. глюкоза /захар/, която постъпва в кръвта. Този процес изисква време, затова консумацията на тези храни води до по-бавно, постепенно и умерено повишаване на кръвната захар.

Плодовете съдържат глюкоза и фруктоза. Глюкозата преминава в кръвта веднага, но фруктозата най-напред се превръща в глюкоза в черния дроб. Ето защо покачването на кръвната захар след консумация на плодове също е по-бавно и умерено. Затова спомага и богатото съдържание на растителни влакна /фибри/, които допълнително забавят усвояването на захарите. В прясното и киселото мляко освен въглехидрати /млечна захар или лактоза/, се съдържат мазнини и протеини, които забавят усвояването на въглехидратите, респективно повишаването на кръвната захар.

Как да разберете колко въглехидрати се съдържат във всеки продукт и да направите така, че да не консумирате винаги една и съща храна?

Най-лесно е като използвате системата за взаимно заместване на въглехидратните храни, които умерено повишават кръвната захар. В основата на тази система стои т. нар. хлебна единица /ХЕ/. Тя отразява количеството въглехидрати, което се съдържа в даден хранителен продукт, т. е. една хлебна единица е това количество от съответния хранителен продукт, в което се съдържат 10-12 г захари.

1 хлебна единица = 1 ХЕ = 10 -12 г чист въглехидрат /захар/.

Пример: ½ филия хляб „Добруджа“ /25 г/ съдържа 12 г въглехидрати и следователно отговаря на 1 ХЕ.

Същото количество въглехидрати се съдържа в: 1 чаша /250 мл/ прясно мляко, 1 картоф с големина на яйце, ½ банан, 9 зрънца грозде, 2 с. л. варен ориз, 1 малка ябълка.

Това означава, че ако изядете половин филийка хляб /25 г/, кръвната ви захар ще се повиши толкова, колкото и ако изядете 9 зрънца грозде, половин банан или 2 с. л. варен ориз, тъй като всеки от тези продукти съдържа едно и също количество въглехидрати /захар/.

Изчисляването на хлебните единици зависи от вашето телесно тегло, калориите, необходими, за да го поддържате, ако е нормално, да го намалите, ако е наднормено, или да го увеличите, ако е поднормено. Това ще определи вашият лекуващ лекар.

Какво представлява гликемичният индекс /ГИ/ на храните?

ГИ на храните е разработен от д-р Дженкинс и сътрудници и показва с каква скорост дадена въглехидратна храна повишава нивото на кръвната захар, в сравнение с глюкозата, чийто ГИ се приема за 100. Препоръчват се храни с по-нисък ГИ, тъй като те покачват кръвната захар по - бавно и за по-продължително време. Храни с висок ГИ като картофено пюре, мармалади, сладка повишават бързо кръвната захар и това води до повишаване на инсулиновите нужди.

Освен ГИ трябва да се вземат под внимание и съдържанието на мазнини в хранителните продукти.

Възможно е храни с нисък ГИ да са богати на мазнини /сладолед, ядки/. Честа и разпространена грешка в храненето на хората с диабет е значително ограничаване на въглехидратите /напр. 8 ХЕ дневно = 8 х 12 = 96 г въглехидрати = около 400 ккал за сметка на мазнините /месо, сирене, кашкавал, колбаси/. Повишената консумация на мазнини обаче не води до желаното намаляване на телесното тегло и контролът на диабета не се подобрява. Мазнините са основният фактор за развитие на атеросклероза.

1 г мазнини  доставят  9  килокалории /ккал/.

Очевидно е, че мазнините съдържат 2 пъти повече калории от въглехидратите. Ето защо, ако желаете да отслабнете, ще трябва да намалите количеството на мазнините в храната си.

Различаваме 2 вида мазнини: от животински произход /тлъсти меса, риби, сланина, кожа, масло, мас, мляко и млечни произведения, жълтък на яйцето/ и растителни /слънчогледово олио, зехтин, маргарин и др./

Мазнините се състоят от: /наситени мастни киселини – предимно животински мазнини, какаово и кокосово масло; мононенаситени – зехтин, маслини; полиненаситени – слънчогледово олио, царевично, рибено масло/.

Роля на витамини, минерали, баластни вещества /фибри/.

Витамините са хранителни вещества, абсолютно необходими за правилното функциониране на човешкия организъм. Те подпомагат обмяната на веществата, поддържането на  добро здраве, процесите на размножаване и обновяване, растеж  и поддържане на добро физическо състояние. Голяма част от витамините не могат да бъдат синтезирани от човешкия организъм и необходимите количества се доставят чрез  разнообразно и богато на плодове и зеленчуци меню, дори и ако то е с намалено калорийно съдържание /при диета за отслабване/. Самите те не доставят енергия на организма.

Подобно на витамините минералите са важен компонент за правилното функцониране на организма. Те представляват 4-5 % от теглото на тялото и са основна част на костите и зъбите, мускулите, нервните клетки, хормони, ензими, кръв. Недостигът на витамини в нашето тяло рано или късно води до увреждане на здравето.

Ролята на водата

Водата не съдържа калории. Дневният прием на течности при условие, че нямате сърдечно-съдово и/или бъбречно заболяване, не трябва да е под 1,5 литра. При физическо натоварване приемът на течности се увеличава.

Баластни вещества

Те също нямат калории. Те са много важни за регулиране обмяната на веществата и създават чувство на насищане, понижават кръвната захар след нахранване, намаляват нуждите от инсулин, намаляват нивото на мазнините в кръвта.

Кабинетът на д-р Евелина Иванова „Активни и здрави” се намира в ДКЦ 2, к-т 110, гр. Бургас, бул. „Демокрация” 94

Телефон за връзка: 0887/313 849