За последното денонощие са потвърдени 119 нови случая на коронавируса в България. Обичайно за неделя обаче направените тестове са много по-малко, отколкото през делничните дни – 1500, сочат данните на Единния информационен портал.

В област Бургас има 1 новозаразен. Повече от половината са във Варна – 61, следват Добрич с 13 нови случая. Досегашният „лидер“ София-град този път е само с 8 новорегистрирани, колкото има и Пловдив.

Общият брой на заразените от началото на епидемията у нас достигна 11 955. От тях са се излекували 6420, от които 24 за последното денонощие. Починалите са 388. В неделя има 3 нови смъртни случая на пациенти с COVID-19.

Повишава се и броят на хоспитализираните. Активните случаи на заразата достигнаха рекорд от началото на епидемията – 5147. Болните от коронавируса, настанени в лечебни заведения, също са рекорден брой – 814. От тях 46 се намират в интензивни отделения.

Ето какво сочат данните за развитието на епидемията на седмична база. Запазва се тенденцията от последните 4 седмици за по-голям брой на новозаразените, отколкото в предходните 4 месеца.

През изминалата седмица са регистрирани 1528 нови случая на коронавируса в България. Това е спад с близо 10 % спрямо предходните 7 дни.

В същото време обаче броят на починалите пациенти с COVID-19 през изминалата седмица достигна рекорд от началото на епидемията – 48. Това е увеличение с 20 % на смъртните случаи на седмична база.

Данните също така сочат все по-малко клъстерно и все повече дифузно разпространение на заразата, което прави овладяването на епидемията много по-трудно.

За изминалия месец има рекордно увеличение на заразените, на хоспитализираните и на почналите от коронавируса.

През юли са регистрирани  6589 нови случая на заразата, което е 3,5 пъти повече, отколкото за юни. Повече е и от общия брой на заразените в предходните 4 месеца. А починалите пациенти с ковид през юли са 151, което надхвърля почти двукратно смъртните случаи през юни.

Източник: Vesti.bg