Пушенето може да направи хората по-уязвими на сериозни усложнения от коронавирусна инфекция, заяви Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC), позовавайки се на научни изследвания, въпреки че наличните данни все още са ограничени, предаде "Ройтерс", цитиран от Dnevnik.bg.

В обновената си оценка за рисковете, причинени от коронавируса, или SARS-CoV-2, ECDC включи пушачите сред тези, които са потенциално по-уязвими на COVID-19 – болестта, предизвикана от вируса.

Казва се още, че според данни от Китай 80 % от заразените хора са имали само леки симптоми, но в Европа процентът е паднал до 70 на сто, тъй като трима на всеки 10 случая са се нуждаели от хоспитализация.

Пациентите над 70 години и хората със съпътстващи заболявания като хипертония, диабет или сърдечно-съдова болест са сред най-уязвимите на COVID-19. Мъжете са по-уязвими от жените, се казва още в доклада на европейския център.

Пушачите освен това, изглежда, са по-податливи на респираторни усложнения, предизвикани от болестта, и според ECDC е препоръчително те да бъдат определени като потенциална уязвима група, което потвърждава по-ранна оценка.

Центърът цитира проучване на китайски лекари, които в извадка от 99 пациента, засегнати от коронавируса, са открили, че редовните пушачи са в по-голям риск от смърт, отколкото възрастните хора.

Според доклада на ECDC освен това пушенето се свързва със засилена активност в белите дробове на ензим, ACE2, който може да направи пациентите по-уязвими на COVID-19.

Активността на ACE2 се увеличава заради възрастта и заради някои видове лечение на хипертония - и двете рискови фактори - казва ECDC.

Проучването, основано на малка извадка, заключава, че пушачите може да са по-уязвими на вируса. Добавя се, че бившите пушачи изглеждат в по-голям риск, защото ензимът е по-активен в различни клетки в отказали се от пушенето хора.

Снимка: Offnews.bg