Пробиотиците са едни от най-популярните хранителни добавки. Научните изследвания показват, че редовният им прием и консумацията на качествени пробиотични храни значително подобрява работата на всички органи и системи в организма. Те по естествен път помагат за тъканната детоксикация, подмладяват и увеличават дълголетието, обясни за Gramofona.com бургаският диетолог д-р Евелина Иванова.

Колкото и странно да звучи, но броят на бактериите в човешкия организъм надвишава три пъти броя на клетките. Ако в едно човешко тяло има около 37 трилиона клетки, то в стомашно-чревният му тракт има над 100 трилиона бактерии. Това означава, че в храносмилателната ни система има около 2 кг. бактерии. По-голямата част от тях са в симбиоза с нашия организъм.

Т.е. нито човешкият организъм може без бактериите, нито бактериите могат без организма. Свикнали сме да пием пробиотици основно ако сме на антибиотично лечение. А всъщност пробиотиците имат десетки изключително важни функции, обясни още д-р Иванова. Те разграждат храната, поддържат водния баланс в организма ни и пречистват черния дроб от натрупаните в него тежки метали.

Пробиотиците „се хранят“ с всички ненужни и токсични вещества, които тялото ни произвежда. Пробиотиците подпомагат функцията на сърдечно-съдовата система и увеличават секрецията на инсулин от панкреаса. За това са изключително важни и за хората с диабет тип 2.

Малко известен факт е, че всъщност пробиотиците имат ключова роля и в регулирането на телесното ни тегло, допълва диетологът д-р Евелина Иванова.

Научните изследвания върху хора и животни показват, че микрофлората на хората със здравословно телесно тегло се различава от тази на хората с наднормено тегло и затлъстяване. Това е така, защото някои видове бактерии ограничават абсорбирането на приетите мазнини и улесняват изхвърлянето на ненужните мазнини от храносмилателната система. С други думи тези бактерии намаляват усвояването на калории от приетата храна, уточнява д-р Иванова. Някои видове Лактобацили функционират именно по този начин.

Намаляването на телесното тегло не е единственият ефект, който пробиотиците могат да постигнат в борбата със затлъстяването. Превенцията на затлъстяването е дори по-важна от самото отслабване, категоричен е бургаският специалист. За да постигнете здравословни и оптимални резултати по отношение на теглото, д-р Евелина Иванова съветва ежедневно да се употребяват висококачествени пробиотици, които съдържат щамове на бактерии от видовете Lactobacillus Rhamnosus  и Lactobacillus Gasseri.

Ежедневно приемайте кисело мляко, кефир, висококачествени пробиотични хранителни добавки, съветва д-р Иванова. През есенно-зимния сезон не забравяйте да сложите на трапезата кисело зеле и туршии, като внимавате за количеството сол, което приемате. За да не прекалявате със солта, яжте кисело и зеле и туршии след като сте ги изплакнали с вода.

 Ако искате лична консултация за правилно и здравословно хранене, може да я направите в кабинета на д-р Евелина Иванова „Активни и здрави”, който се намира в ДКЦ 2, к-т 110, гр. Бургас, бул. „Демокрация” 94. За запазване на час при специалиста: 0887 313 849.