Те веднага се разпределят към 28-те РЗИ-та в страната

 

Нова доставка от 52 800 дози от ваксината срещу COVID-19 на "Астра Зенека" пристигна тази сутрин у нас.

Създадена е организация ваксините веднага да бъдат разпределени в 28-те регионални здравни инспекции и приложението им да започне като част от ваксинационния план на страната.

„52 800 не са малко дози. Ваксинационната програма върви добре. Получените тази сутрин дози ще бъдат разпределени още днес към 28-те РЗИ-та в страната“, съобщи ръководителят на Националния ваксинационен щаб Красимир Гигов.

Към момента у нас продължава фазовото разпределение на ваксините, "зелени коридори" ще бъдат отворени, когато има достатъчно насищане с дози от препаратите.

Още днес хората могат да се ваксинират – 50% от тези 52 800 дози ще са за общопрактикуващите лекари, а останалите за ваксинационните пунктове. Това изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

„Тези 52 800 дози се разпределят във всички 28 РЗИ-та. Стартира реализирането на тези дози. От следващата седмица вече ще има възможност да започне ваксиниране на участници от 1-ва до 4-та фаза. Разпределението се прави от Министерството на здравеопазването и всички области получават ваксини. Постоянно анализираме информацията, която постъпва от производителите. Още днес хората могат да се ваксинират. Тези дози 50% са за общопрактикуващите лекари, а останалите във ваксинационните пунктове“, обясни Кирилов.

Ние сме заложили сценарий, при който да има гаранция за втората доза, категоричен е той.

Утре се очаква страната ни да получи 21 060 дози от ваксината срещу COVID-19 на "Пфайзер-Бионтех".

 

Източник: https://www.dnes.bg/