За изминалата 2015 година броят на хипертониците у нас, получаващи антихипертензивни лекарства по НЗОК надхвърля 1,2 мил. души. Това означава, че всеки четвърти българин е с високо кръвно налягане.

Лошата статистика прави полезно всяко събитие, посветено на 17 май - Световен ден за борба с Хипертонията. По този повод на 15.05.(неделя) от 11:00 часа в Борисовата градина, Бургас  се организира спортна инициатива.

Участие в нея ще вземат деца от ЦНСТ 1, ЦНСТ 2,  ЦНСТ 3 и ЦНСТ "Ронкали".

Ще им се предоставят топки, въжета, обръчи и други спортни уреди, за да се мотивират да спортуват. Добре дошли са всички други деца, които желаят да се присъединят.

Чрез физическата активност ще се подобри тяхното здраве, за да се предпазят от различни видове заболявания - хипертония, диабет, затлъстяване, гръбначни изкривявания.

Партньори в инициативата са студенти от Университет "Проф. д-р Асен Златаров" - Катедра "Здравни грижи" - специалност "Медицинска сестра", доброволци от Общински младежки клуб "J.J.Cool A" и  БМЧК.

 В Световния ден на хипертонията за десета поредна година у нас ще се проведе и Национална кампания, организирана от Българската лига по хипертония  в партньорство с Българското нефрологично дружество, Българският червен кръст, Microlife България и Асоциацията на студентите медици в България.

На 17 май от 10 до 16 ч., в единадесет града от страната БЛХ традиционно ще проведе кампанията на открито под мотото "НОРМАЛНОТО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ - ЗДРАВЕ ЗА БЪБРЕЦИТЕ". На публични места ще бъдат разположени пунктове, където гражданите ще бъдат консултирани безплатно за проблеми свързани с хипертонията и бъбречните заболявания, ще се правят безплатни измервания на тегло, талия и кръвно налягане с медицинска техника A200 Afib Microlife, която по време на измерването засича наличие на предсърдно мъждене , най - опасната аритмия, предизвикваща друго тежко усложнение - мозъчен инсулт.

В Бургас това ще стане на ул. "Александровска", пред сградата на Общината.