Инсулиновата резистентност е състояние, при което клетките на тялото стават по-малко чувствителни към инсулин. Това води до неусвояване на глюкозата и нейното натрупване в кръвта. Панкреасът увеличава производството на инсулин, за да се опита да преодолее неотзивчивостта на клетките.

Макар и натрупването на мазнини в областта на ханша да изостря инсулиновата резистентност, важно е да се отбележи, че тя може да засегне и хора с нормално и поднормено тегло. Фактори като консумацията на много въглехидрати, заседнал начин на живот и генетична предразположеност повишават риска от развитието на състоянието.

Добрата новина е, че има начин да се оптимизира гликемичния контрол и да поддържате добро здраве. За това ще ви разкажем повече по-долу.

Ролята на фибрите

Масовият прием на пакетирани храни и липсата на време и организация при приготвянето на домашна храна водят до увеличаване на консумацията на готови и полуготови ястия. Те са бедни на фибри, които играят ключова роля за управлението на кръвната захар и инсулина.

Фибрите са важни за поддържането на здравето на чревна микробиота, чревния транзит и чувството за ситост. Те образуват вискозна мрежа в храносмилателната система и допринасят за по-бавното усвояване на глюкозата.

Има два вида фибри:

  • Разтворими - разтварят се в течност и придобиват желатинова консистенция.
  • Неразтворими - присъстват в плодовете и зеленчуците.

Препоръчителният прием на фибри трябва да бъде около 30 г на ден, като 70-75% са неразтворими фибри и 25-30% разтворими фибри.

Какво да добавите към диетата си за подобряване на инсулиновата чувствителност?

Има някои храни и хранителни добавки, освен фибрите, които също могат да бъдат от полза при висока кръвна захар и инсулинова резистентност.

Ето ги и тях:

  • Ябълков оцет - оцетът се получава чрез процес на ферментация. Той временно деактивира ензима алфа-амилаза, отговорен за смилането на въглехидратите и превръщането на въглехидратите в захар. Този ензим се произвежда от слюнчените жлези и панкреаса, но също така се намира в малки количества в яйчниците, червата, черния дроб и скелетните мускули. Временното дезактивиране на алфа-амилазата забавя и регулира усвояването на въглехидратите, като по този начин влияе върху нивата на кръвната захар и инсулина. Веднъж усвоена, оцетната киселина стимулира мускулите да произвеждат гликоген, който оптимизира усвояването на глюкозата.

  • Шафран - обикновено се използва в готвенето като подправка, но предлага много ползи за здравето. Той значително понижава нивата на глюкоза и инсулин. Подправката подобрява отговора на инсулина, понижава нивата на свободните мастни киселини и триглицеридите и подобрява и предотвратява оксидативния стрес. Освен това притежава противовъзпалителни свойства.
  • Куркума - тя от векове се използва като лекарство срещу диабет в аюрведическата медицина и традиционната китайска медицина. Молекулата, която представлява активната съставка на растението е куркумин. Той се грижи за регулирането на нивата на кръвната захар и предотвратява усложненията, свързани с инсулинова резистентност и диабет.
  • Берберин - алкалоид, използван главно в традиционната китайска медицина за намаляване на гликирания хемоглобин и кръвната захар. Приемът на берберин в продължение на 12 седмици, съчетан с правилен начин на живот, е свързан с подобрения в кръвната захар и инсулина както на гладно, така и след хранене. Той спомага и за намаляване на телесното тегло, което е свързано с по-добрата инсулинова чувствителност.
  • Цейлонска канела - има подобно действие върху кръвната захар, каквото има и инсулинът. Канелата стимулира рецепторите, чувствителни на инсулин, което позволява на захарта да премине успешно от кръвта в клетките. Тя предотвратява прекалено рязкото покачване на кръвната захар след хранене и регулира лошия холестерол.

Инсулиновата резистентност не се лекува напълно, но правилният начин на живот може да попречи на нейното по-нататъшно развитие. Това включва здравословно хранене с минимален прием на въглехидрати, физическа активност и някои хранителни добавки, които да подпомогнат процеса. В по-тежки случаи се изписват и лекарствени продукти.

Важно е да се обърнете към ендокринолог, който да ви назначи изследвания, които да покажат на какъв етап е състоянието ви. Само така може да ви се препоръча подходящо лечение. Избягвайте да се самолекувате.