Информацията, че ваксината „Пентаксим” не отговаря на никакви критерии и някой щял да я забранява, е категорична лъжа. Това съобщи OFFNews, цитирайки министърът на здравеопазването Петър Москов.

"Тук съм, за да кажа много ясно и категорично, че изнесената информация в последните дни в различни медии за петвалентната ваксина „Пентаксим”, която е част от задължителния имунизационен календар на новородените деца, че не отговаря на някакви критерии, някой щял да я забранява, прокуратурата щяла да я спира от употреба, е категорична лъжа", заяви здравният министър. Той е категоричен, че тази ваксина отговаря на всички необходими изисквания и е една от най-често използваните в Европа.

"Мръсната война на икономически интереси може да засяга мен, може да ме влачат наляво-надясно, да ме проверяват, да ми пращат служби, да ми искат оставката, но това не може да засяга спокойствието, майчинският инстинкт на хората за децата им", допълни той. Министър Москов заяви, че това преминава границата не просто на политическото, но и на човешкото.

"Още повече „Пентаксим”, отговаряща на всички изисквания, е прилагана и ще продължи да се прилага, както е било в предишните години. Всичко останало е лъжа. Ваксината е абсолютно безопасна и гарантира здравето и живота на децата. По никакъв начин „Пентаксим” не е забранена и няма как да е", поясни Петър Москов.

"Проверката на прокуратурата не е разследване срещу Министерство на здравеопазването, а беше съвместна с него, за да удостоверим по различни анонимни сигнали, че това не е така", добави той. По думите му, проверката е била съсредоточена по отношение на другата ваксина „Еувакс”- против хепатит, която седи на склад при евентуална бежанска криза, природно бедствие. "Тя не е била част от задължителния имунизационен календар. Ваксините от задължителния имунизационен календар не са предмет на проверка", каза още министърът на здравеопазването.