"От изследваните 4 съмнителни проби на новия хепатит има една, която е много вероятно да се окаже, че е именно на това заболяване. Има дете, което отговаря на описанието на симптомите, то се чувства добре и предполагам вече е изписано".

Това заяви директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова за "Твоят ден" по NOVA NEWS.

В коментар по съмнителната проба проф. Христова съобщи, че изследването не е показало връзка с аденовирус, вирусът на Епщайн-Бар или цитомегаловируси.

Става дума за дете на 4 години и 8 месеца, което е било прието в болница в Дупница и впоследствие - преместено в Инфекциозна болница в София.

Детето е имало респираторни проблеми, изследванията са показали увеличена трансаминаза - проблем с черния дроб. Лекарите са преценили, че отговаря на критериите, а колегите им от Инфекциозна болница са потвърдили. В момента детето е много добре, възможно е вече да е изписано, каза директорът на НЦЗПБ.

Проф. Христова каза още, че всяка години има хепатити с неясен произход, въпросът е дали има увеличение на тези случаи в последните месеци. Тя обаче заяви, че не е сигурно дали случаите, за които се съобщава по света не са резултат от увеличеното търсене.

 

Източник: https://offnews.bg/