Плащането на зъбни протези от Здравната каса се отлага. То трябваше да започне от 1 май, но остава за август, съобщава bTV.

Причината е, че Зъболекарският съюз и касата не могат да се разберат как да се регламентира предписването на протезите и доплащането за тях от пациента.

В бюджета за тази година са планирани 3 милиона лева за изработката на изделията, но засега е под въпрос дали ще бъдат похарчени за това.

Сега касата плаща на зъболекарите дейности по възстановяване на функцията на дъвкателния апарат и контролните прегледи.

Сумата е 287 лева, а пациентът не доплаща. Плаща изработването на протезата. Предвиждаше се Касата да поеме част от стойността, а пациентът да доплати разликата.

От началото на май Касата трябваше да плаща част от стойността на протезите, но не се постигна съгласие с какъв точно документ зъболекарите да предписват изработването им от зъботехниците, които пък след това да получат парите от касата.

Спорно е и как ще става доплащането от пациента - директно на зъботехника или през зъболекаря.

„Ние, лекарите по дентална медицина, нямаме намерение и за момента не сме съгласни да бъдем пощенска кутия. Трябва да има законова норма, която да разпореди по какъв начин и защо ще става доплащането“, посочи д-р Георги Сойтариев, зам.-председател на Български зъболекарски съюз.

От Касата поясняват, че са подготвили предложение как да заработи промяната. Започват и нови преговори, включително за цената на протезите. От Асоциацията на зъботехниците казват, че приемливата е поне 250 лева.

Предстои да се реши каква част от цената ще поеме касата и каква ще остане за доплащане от пациента. Новите преговори между НЗОК и Зъболекарския съюз трябва да приключат до 1 юли.

Източник: bTV