Над 20 ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ (позната като ТОХ-а) извиха опашка пред Кръвния център в УМБАЛ Бургас. Гимназистите са дванайсетокласници, навършили пълнолетие, които тази година ще бъдат абитуриенти. Те доброволно са се съгласили да участват в първото колективно кръводаряване на ученици по проекта "Това не си го правил". Целта на проекта е да провокира тази година абитуриентите да отпразнуват завършването си по един различен начин – а именно, като спасят човешки живот, дарявайки от своята кръв.

„Разчитаме на всеки, който има готовност, да дари кръв, тъй като през лятото окръгът многократно нараства като население, има много спешни случаи – бременни жени, катастрофи и т.н.“ – коментира д-р Светлозар Георгиев, заместник-директор на УМБАЛ-Бургас. По думите му болницата изпитва хроничен недостиг на кръв през туристическия сезон. Затова от здравното заведение разчитат на чувството на гражданска отговорност на всички.

Отделението по трансфузионна хематология осигурява кръв на всички болница в областта и понякога се транспортират по 50-60 единици кръв на ден към всички лечебници. Има случаи, при които само за един пациент са отивали по 20-30 сака кръв.

„Така че разходът е много голям. Ние правим всичко възможно да осигурим достатъчно кръв, но в дадени моменти не достигат“, призна д-р Георгиев. Същевременно той изказа удовлетворението си, че има такива младежи и девойки като гимназистите от ТОХ-а, които имат желанието да дарят кръв, и лекарите изключително много разчитат на тях.

Всички ученици, които днес дарят кръв, получават по два почивни дни от училище. Заедно с тях в кампанията се включиха и няколко педагози от гимназията.

Идеята за проекта „Това не си го правил“ възниква след инцидента през февруари миналата година с ученика от гимназията по туризъм Илия Стоянов. Той е жестоко пребит пред дискотека и е настанен в реанимацията на бургаската болница в кома. За спасяването на живота му е необходимо да му се прелее голямо количество кръв.

На апела на неговите близки се отзовават десетки ученици, които правят невиждана дотогава акция по кръводаряване. Тогава от болницата разбират, че младите хора са съпричастни и имат голям потенциал, който обаче не се използва напълно поради липсата на дългосрочна стратегия и устойчивост в популяризирането на кръводаряването. Така се ражда настоящият проект, който с подходящи послания ще се стреми да създаде у младежите и девойките трайно желание да станат кръводарители.