През 2019 година Кремена Краева чува страшната диагноза рак на гърдата. След това са последвали редица въпроси: „Къде да се лекувам? Кое е най-доброто лечение?”. След обстойно проучване на клиниките у нас и Турция тя взема решението да се лекува в КОЦ-Бургас. За да сподели опита си и пътя, който е изминала с други онкоболни Кремена Краева от Ахелой пише писмо до редакцията ни:

 

Здравейте!
 
Аз съм Кремена Краева! Бих искала да споделя моя опит по време на лечението ми от рак на гърдата.
 
Освен адекватно лечение, какво друго е от съществено значение? – Това е емоционалната подкрепа и човешко отношение! 
 
Един онкоболен как иска да го третират? – Като ходещ банкомат или като човешко същество?
 
И аз като повечето хора като чух страшната диагноза рак на гърдата през 2019г. си помислих, че не трябва да допускам проба-грешка и нали беше много модерно и всички казваха, че в Турция е най-доброто лечение и аз без да проверя, дали наистина е така, се запътих натам. 
 
Ами…отивам там и се започва едно източване на банковата сметка със скоростта на светлината. Това е ясно… Правят схема на лечение и вече на първата терапия се оказва, че сумата е с 3 000лв. отгоре, защото забравили да впишат в офертата едно лекарство. След като направих тежка алергична реакция, се изпокриха преводачите и ме изпратиха да си пътувам за България и късно вечерта бях в спешното в Бургас.
 
Тогава реших, че ще търся друг вариант, направих консултация с няколко онко комисии в България и разбрах, че по същата схема могат да ме лекуват и в КОЦ-Бургас и то напълно безплатно. Тогава ме посрещна д-р Керемидчиева – изключително внимателна, стоеше всеки път до леглото ми, докато тече проблемното лекарство! След това ме пое доц.д-р Ася Консулова – толкова усмихната и всеотдайна! Д-р Николов, д-р Миринчев, д-р Хрусанов, д-р Киселков, д-р Тусчиева, д-р Дочев и  д-р Грънчаров също от много години се грижат за здравето ми, невероятни професионалисти, както и целия прекрасен екип на КОЦ-Бургас, начело с проф. д-р  Бозов! Нямам думи да изкажа благодарността и възхищението си!
 
Ето това е другата съществена част от лечението и те го знаят много добре, и го правят с лекота – да предразположат пациента да се довери на своя лекар! Ние болните отиваме, потънали в страх и безнадеждност и се държим така, все едно всички са ни длъжни, без да осъзнаваме, че срещу нас освен лекари, стоят човешки същества и те си имат своите болежки, проблеми, семейства! Те са длъжни да ни лекуват адекватно, но не са длъжни да ни предразполагат емоционално да се чувстваме добре. И въпреки всичко го правят, защото връзката на доверие между лекар и пациент е от съществено значение!
 
За дългия период на лечение аз успях донякъде да вникна в живота на моите лекари. Един идваше на работа накуцвайки и със страшни болки в кръста, друг работеше в два различни града на голямо разстояние и почти денонощно, но винаги с усмивка. Трети със завидно спокойствие по няколко пъти ми отговаряше на един е същ въпрос, просто защото мозъкът толкова беше блокирал от шока, че не запомнях какво ми казваше. Сестрата, на която й се обадиха, че е починал съпругът й, но въпреки това си изкара нощната смяна супер внимателна към нас болните.

 
Това, което получавам в КОЦ-Бургас е не просто адекватно лечение, а и нещо много топло като усещане, което въпреки страшната диагноза и тежко лечение, ме кара да се обръщам назад с усмивка! Тук се чувствам в сигурни ръце и знам, че всичко ще бъде наред!
 
Случвало ли ви се е някъде лекар да плаче с вас? На мен ДА и то няколко пъти! Защото в КОЦ-Бургас работят истински човешки същества със своите чувства, емоции и състрадателност! А това е половината от лечението!
 
За тези пет години с доста хора, които са се лекували в Турция съм споделила моя опит и след като продължават лечението си тук в Бургас, сами се убеждават, че това е истина. Между другото доста частни клиники в България работят на същия принцип като турските! Наистина, защо трябва да се плащат стотици хиляди левове и да не получаваш никакво отношение, като може всичко да е напълно безплатно, включително и профилактичните прегледи, които са много важни за ранно диагностициране на заболявания! 
 
Като човек, който има изборът да се лекува в частна турска клиника или българска онкологична болница, от опитът ми досега, аз направих своя избор и не съжалявам – жива и здрава съм и се радвам на живота си!
 
В клиничната лаборатория на КОЦ-Бургас никога не ми се е случвало да изпитам силна болка, много са внимателни и ме посрещат винаги с усмивка!
 
Освен че в КОЦ- Бургас работят истински професионалисти, разполагат с най-новата апаратура и технологии и лекуват по иновативни методи, разполагат с нова база, където пациентите се чувстват уютно!
 
В КОЦ-Бургас има и една неуморна пчеличка Кремена Стаматова, която освен десетките дейности, които извършва, но и се грижи за жените да бъдат уверени и красиви, като им подарява перуки! През годините е подарила хиляди усмивки и продължава!
 
На мнение съм, че личният опит трябва да се споделя и колкото повече хора го правят, толкова по-информирани ще бъдем и по-лесно ще вземаме решение! Затова ако ви се наложи – не бързайте, проучете нещата! Лечението тук, освен че е възможно и безплатно, ами е и на високо ниво!
 
А към всички онкоболни един съвет – не се отчайвайте, не се предавайте, съберете цялата си сила и смелост и победете болестта с усмивка!