Ферад Байрямали Ферад от руенското село Череша е на 39 години. Обичан съпруг и щастлив баща на две прекрасни деца. Вместо да се радва на семейството си обаче, в момента Ферад се бори. Бори се за живота си и възможността да види как синовете му растат. Младият мъж е със злокачествен тумор на крака. Кошмарът за Ферад и семейството му започва през декември миналата година.

Тогава получава болки в левия крак, а според лекарите е разтегнал сухожилие. Месец по-късно пада и чупи същия крак. Поставен му е имплант, направена е и биопсия, която обаче не открива туморно образувание. Въпреки лечението, проблемите продължават, Ферад започва да изпитва силни болки и семейството му тръгва за София. Там чуват и страшната диагноза.

Туморът е с големина 12 см., а според столичните медици единственият шанс е да бъде ампутиран крака на Ферад, за да не се получат разсейки. Според турски лекари обаче има шанс за младия мъж. Проф. д-р Харзем Йозгер от истанбулската клиника „Аджибадем“ е готов да го лекува. Това е лекарят със златните ръце, който само преди няколко месеца спаси живота на 39-годишната Мелиха от Ръжица. „В Истанбул ни казаха, че ампутацията е най-крайният вариант, ако останалите терапии не помогнат“, обясни за Gramofona.com сестрата на Ферад – Бехиче.

Проф. Йозгер е назначил две химиотерапии, а след тях ще прегледа Ферад и тогава ще се реши, как да продължи лечението. Сумата, която е необходима обаче е непосилна за семейството. 109 хил. евро са нужни, за да може Ферад Байрямали да премине двете химиотерапии, последващата лъчетерапия и операцията за отстраняването на тумора. За съжаление семейството не разполага с толкова пари.

„Започваме да събираме парите буквално от нулата. Трябват ни спешно, Ферад вече мина едната химиотерапия. Само вливането на лекарствата струваше 4 хил. евро. На 20-ти май трябва да бъде отново в Истанбул за втория курс“, обясни още Бехиче.

Добрата новина е, че след първата химиотерапия страшните болки, които са измъчвали Ферад вече ги няма. За зловещата болест в момента напомня единствено оттокът на крака му. В община Руен пък е започнала кампания, която да помогне на младия мъж. На сградата на общинската администрация са разлепени призиви, а дарителски кутии ще бъдат поставени и по селата, за да могат да се съберат нужните средства.

Разкрити са и дарителски сметки за лечението на Ферад. Жителите на Руен вече са доказали, че са хора с огромни сърца, които не пренебрегват нещастието и трудностите на своите съграждани.

Молбата на семейството на Ферад е те отново да протегнат ръка и да помогнат на младия мъж, за да се справи с тежкото предизвикателство, пред което е изправен. Съвсем скоро ще бъде открит DMS номер. Вече е разкрита и дарителска сметка, в която също ще се събират пари за лечението на Ферад.

Уникредит Банк:

Сметка в лева: BG64 UNCR 7000 1523 5738 44

Сметка в евроBG80 UNCR 7000 1523 5738 47

Ферад Байрямали Ферад