78 са новозаразените с ковид ученици от Бургаска област. Това е своеобразен рекорд, сочат данните на Регионалната здравна инспекция. От началото на седмицата общо 195 деца са диагностицирани с ковид.

Рекорден е и броят на класовете, които са под карантина заради болни съученици. Най-фрапиращ е случаят с математическата гимназия в Бургас където половината възпитаници в момента са в изолация.

Към вчерашна дата карантинираните паралелки в областта бяха 152. Тази цифра със сигурност вече не е актуална, предвид високата заболеваемост сред учениците. Според новия план за справяне с ковид обаче, не броят на заболелите ще определя мерките, които се въвеждат.

За сега учениците в Бургаска област ще продължат да учат присъствено, тъй като регионът попада в зона, в която се смята, че заетостта на ковид леглата е сравнително ниска.

Според данните на Регионалната здравна инспекция през вчерашния ден в областта са установени нови 451 случая на ковид. 11484 души се лекуват у дома, а други 312 са в болница.