Здравословното хранене бе тема на съвместната инициатива „Работилница за здравословни храни и напитки“ на ОУ “ Св. св. Кирил и Методий“- град Свети Влас и Професионална гимназия по туризъм „Иван Вазов“- Слънчев бряг.

„Модерно е да се храниш здравословно“, заяви категорично зам.-директорът на гимназията по туризъм инж. Ваня Андреева. В това тя убеди присъстващите със своята презантация  за здравословното хранене. Акцентите в нея бяха, че: трябва да включваме в менюто си само сезонни плодове и зеленчуци; вместо да се храним обилно 3 пъти на ден, по- добре е храненията да са шест, но с по-малки порции, като по този начин подобряваме метаболизма си; да пием по 6- 8 чаши вода през деня. Ако всички тези препоръки бъдат спазени, всяка диета ще е излишна и ще постигнем желаното тегло, твърдят специалистите по храните.

Бъдещите хотелиери, готвачи и бармани от гимназията по туризъм в Слънчев бряг показаха завидни умения при приготвянето на  хапки с пушено филе и топени сирена, хапки с пълнозърнест хляб, млечен хайвер със зеленчуци, кошнички с маскарпоне и ягоди, за учениците от Свети Влас. Особено впечатляващи бяха бонбоните от сушени плодове и ядки без захар и глутен и цитронадата с Алое вера. В „Работилница за здравословни храни и напитки“ взеха участие учителите по практическо обучение в гимназията по туризъм Жана Белчева, Христина  Панчукова и Владимир Милков, заедно със своите възпитаници Белослав Белчев , Радостина  и  Панчо- 9б клас, Професия „Ресторантьор“ и Мартин Здравков от 12 клас, професия „Готвач“.

Всички присъстващи бяха впечатлени от майсторските умения на  Владимир Милков, който е бивш ученик на гимназията. Той има в колекцията си от награди: първо място от Национално състезание „Най-добър млад барман“, а по късно и първо място като „Най-добър барман“ при мъже в състезание на Асоциацията на барманите. „Работилница за здравословни храни и напитки“ е първата от поредицата съвместни мероприятия, свързани със здравословното хранене на учениците, които ще се проведат от ОУ “Св.св. Кирил и Методий“-град Свети Влас и Професионална гимназия по туризъм „Иван Вазов“- Слънчев бряг.