Десетки медицински сестри се събраха пред сградата на Община Бургас на протест. Пред здравните заведения пък излязоха тези, които днес са на работа. Здравните работници излязоха на улицата заради мизерните условия на работа и ниското заплащане.

„Ние сме тези, които са денонощно до пациентите. Вършим неща, които и лекарите не правят“, признаха част от сестрите. Кристина Иванова е работила дълги години в Бургас, в момента е медицинска сестра в Англия.

„Искам само да ви кажа, че българските медицински сестри са особено ценени там. Те са изключителни професионалисти и в чужбина това се разбира и оценя. Тук съм работила в най-тежките отделения, налагаше ми се да работя на две места“, разказа Кристина. Тя обясни, че нощният труд на една медицинска сестра се оценя на 25 ст.

„Синът ми казва, че с тези пари не мога да си платя дори и билетчето, за да отида на работа. За какво могат да стигнат 25 стотинки?“ Между 600 и 750 лева получава една медицинска сестра. След удръжките обаче заплатата стига стойностите на минималната работна заплата, а понякога и под нея.

Протестът подкрепи и зам.-кметът по здравеопазване д-р Лорис Мануелян. „В България на година за здравеопазване на един пациент се падат 360 евро. В Германия сумата е 7000 евро“, как да говорим за еднакъв стандарт, призна д-р Мануелян.

Той уточни, че Община Бургас е работодател на 117 медицински сестри и те са едни от най-високоплатените в страната. Не такава обаче е ситуацията в болниците. Там заплатите на медицинските сестри са почти изравнени с тези на санитарките.

Изненадващо, но протестът на специалистите по здравни грижи не беше подкрепен от синдикатите в бранша. Самите сестри обаче признаха, че не са изненадани от липсата на подкрепа.

Те настояват за еднакви стартови заплати за всички медицински сестри и за промяна на категорията им на труд. На протеста в Бургас бяха пуснати и сини балони като символ за всички медицински сестри, които вече са избрали да работят извън България.