Пациенти се налага да чакат за болнични от личните си лекари в Бургас, научи Грамофона нюз. Причината е, че листовете, които се издават за временна нетрудоспособност, свършват много бързо.

До изчерпването им се стигна след високата заболеваемост от коронавирус в региона през последните няколко седмици. Проверка на екипа ни показа, че едно от бургаските джипита е поръчало 300 болнични листове, които свършили за отрицателно време.

„Толкова болни пациенти не сме имали отдавна. Някъде се налага да издаваме на няколко служители от една фирма.

В други случаи имаме пациенти, на които пускаме по 2 болнични. Веднъж, защото са били контактни на заразен, а след това и самите те са се заразили“, поясниха медици.

Няма проблем с болничните листове в Бургас, категорични са от НОИ.  „От 2014 година болничните са електронни, те не са хартиени и не са ценни книжа вече. Електронните болнични не се купуват, те се изтеглят.

Може да е имало проблем със системата при някои лекари, но не и със самите болнични“, отбеляза д-р Жанина Козарева, главен експерт по експертиза "Временна неработоспособност" към Национален Осигурителен Институт-Бургас.

И допълни: „В момента, в който джипито издаде 500 болнични било то за карантини и т.н., на секундата, могат да се изтеглят нови, и нови. Там няма свършване“, коментира още д-р Козарева.

Експертът отчете още, че болните в Бургас са наистина много. „Има много карантинирани, много контактни, има и други болести освен ковид.

Лекарствата може и да свършат, може да има забавяне с изплащането на парите по болничните, но самите те не могат да свършат“, обобщи още д-р Козарева.