Общопрактикуващият лекар и член на УС на БЛС д-р Гергана Николова коментира предстоящия грипен сезон и факта, че личните лекари нямат право да назначават тест за COVID-19 в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия.

„Идва зимата и ще се увеличат хората, които имат оплаквания. Ние обаче не можем да назначим на нито един от нашите пациенти изследване за коронавирус. На практика се случва това, че или той трябва да си го заплати сам, или следва дълга процедура, за да се намери някого, който да назначи теста”, обясни д-р Николова.

Според нея, за да е сигурно, че държавата ще продължи да функционира, хората да ходят на работа и учениците да посещават училищата, трябва да се реши кой, как и при какви условия и какъв тест ще може да назначи. Така ще се изясни какво се случва с определен пациент.

„Това трябва да се случи, за да можем да лекуваме и карантинираме пациента, ако се наложи. Това е много важно условие, за да спрем развитието на заболяването”, посочи още медикът.

Николова е на мнение, че трябва да има работещ алгоритъм. „В София откриха център към Инфекциозна болница. Това е чудесно, колко обаче ще бъде капацитетът му и какво ще правят колегите там, ако бъдат залети с пациенти”, запита лекарят.

Според нея здравното министерство трябва да осигури средства, за да могат да се заплащат тестовете на пациентите.

„Може да не е PCR, възможно е да се измисли друг вариант. В момента има по-нови тестове – аналогични и по-евтини, за да може да се работи с тях”, каза още тя.

Д-р Николова уточни, че хиляди заразени с коронавирус нямат нужда от хоспитализация, а се лекуват вкъщи от своите лични лекари. За тази си дейност общопрактикуващите лекари обаче вземат 0 стотинки от държавата.

„Ние не говорим за мотивация, а за това, че ние сами си купуваме маски, ръкавици, лампи, стерилизатори. Всичко това лежи на нашите плещи, а държавата казва вие сте частници”, обясни тя и подчерта, че нито един общопрактикуващ лекар не е получил нито и маска по линия на държавата.

Източник: Vesti.bg