Лични лекари от Бургас се оплакват, че интересът към ваксините в момента е нулев. Джипитата не са оптимисти и смятат, че всички, които са искали да се имунизират, вече са го направили. Не вярват, че и следваща вълна на ковид би предизвикала желание в мнозина да се ваксинират.

„Реално всеки, който е искал да се имунизира, го е направил. Тези, които вярват във ваксините, тези които се притесняват от вируса и тези, които трябваше да пътуват, вече имат поставена ваксина“, обясняват личните лекари. Тъй като отворените флакони с ваксините могат да се съхраняват само няколко часа, лекарите трябва да имат сигурна група от 10 човека за съответния препарат, който ще ползват.

Интересът обаче е спорадичен и за това много от джипитата препращат пациентите си към иммунизационните кабинети, които здравните власти разкриха.

„Наистина не знаем какво още можем да направим. Готови сме да излезем на плажа или на възлови места и там да ваксинираме, само и само да предизвикаме интереса на хората“, коментират общопрактикуващи лекари.

Медици препоръчват есента да се помисли и за ваксина на децата над 12-годишна възраст. Според тях това ще е добре да се случи преди началото на учебната година.

Вчера в Бургаска област са поставени 72 ваксини. До момента хората, които са приключили ваксинационния цикъл в региона са 45313.