Ще има ли нов медицински център в Царево. Трябва ли морската община да тегли заем и да инвестира в здравето на своите съграждани и хиладите летовници, които идавт тук всяка година? Темата е една от най-коментираните в региона.

Преди дни стана ясно, че част от общинските съветници ще инициират местен референдум, на който царевци ще трябва да кажат дали да има, или не нов медицински център в града. Дебатите са особено разгорещени в социалните мрежи, но нито една от двете страни така и не цитира мнението на медиците в общината.

Те разпространиха своята позиция, а ние я публикуваме без редакторска намеса:

Становище на лекари от Община Царево относно проекта за Нова сграда за "Медицински център":

Уважаеми съграждани,

Предстоят ни важни промени, свързани със здравеопазването в нашия регион. След толкова години реформи, в търсене на най-подходящата форма и място за здравно обслужване на местното население ние, лекарите и медицинските специалисти, работещи в гр.Царево сме почти ежедневно атакувани, порицавани, назидавани, анатемосвани, а напоследък и използвани за политически цели.

Много сме огорчени от факта, че нито един представител на недоволните и загрижените за здравеопазването в община Царево не ни потърси за обща среща и дискусия по тези теми, а всичко се коментира и решава на ниво Общински съвет, улица, кафенета и социални мрежи. Явно нашето мнение по тези теми не е важно за тях, още по-малко ги интересува ние от какво имаме нужда, за да работим пълноценно.

Не сме съгласни да бъдем разменна монета за лични цели. Опитахме се да запазим мълчание и да не коментираме многобройните постове в социалните мрежи, защото зачитаме личното мнение на всеки. Да, има много неразрешени проблеми в нашата сфера и с право недоволните са не един и двама, особено през летния сезон.

В България наред със застаряващото население застарява и лекарският състав. Много млади лекари предпочитат работа в чужбина. Цяло чудо е, че в малко Царево има такъв голям състав от медицински специалисти, но за съжаление предвиждаме липса на лекари след 15-20 години в нашия град. Освен това медицинската техника, с която разполагаме е по-скоро с колекционерска стойност, отколкото адекватна на настоящето.

На въпроса нужен ли е нов медицински център в Царево отговорът ни е категорично ДА! Заключението на последната експертна комисия относно настоящата сграда е, че същата е пропаднала с 94см за една година и е ОПАСНА ЗА ОБИТАВАНЕ!

Да, ние искаме от община Царево нова сграда, съобразена със съвременните изсисквания за безопасност и достъпност, съобразена с факта, че ние сме най-южната община, която трябва да поеме целия поток от пациенти на юг от Бургас и то с адекватна на съвременните изисквания сграда, медицински специалисти и техника.

Предложението за използване на специализиран транспорт /линейки/ за извършване на всякакви консултации в неспешен план в Бургас е доста неприемливо за нас и ни връща в спомените от отдавна отминали времена… Мястото на Спешна помощ не е в осигуряване на какъвто и да е транспорт, а и за чия сметка ще е това?

Осъзнаваме и факта, че не е по силите ни да отговорим на нуждата от специалисти по съответните профилни специалности и затова приветстваме идеята за създаване на нов Медицински център с помощта на професионалисти, доказали се във времето като отлични лекари и дееспособни ръководители.

Преди дни проведохме обща среща, организирана от кмета на община Царево инж. Георги Лапчев с проф. Балтов от болница „Пирогов“, ОПЛ, стоматолози и специалисти от региона. Бяхме запознати с проекта за нова сграда, както и с възможностите за съвместна работа.

Убедени сме, че чрез осигуряване на добра, модерна и добре оборудвана база ще привлечем както известни в своята специалност лекари, така и млади, новозавършили специалисти, от които се нуждаем.

Считаме, че здравето има висока цена и е много по-ценно от популизма.