Мултидисциплинарно сътрудничество между две бургаски болници изправи на крака пациент с безнадеждна диагноза. Благодарение на общите усилия на уролозите и инвазивните кардиолози на университетска болница „Дева Мария“ и неврохирурзите на УМБАЛ-Бургас, 67-годишната М. Г. живее втори живот, съобщиха от първото здравно заведение.

Пациентката пристига в университетска болница „Дева Мария“ с оплаквания от силни болки в гърба. Попада при началника на Клиниката по урология - д-р Дичо Калоянов след многократни прегледи при други лекари, установен тумор на бъбрека и категоричен отказ от операция от страна на лекарите от други медицински заведения.

„Когато пациентката пристигна при мен, установих, че проблемът не е само в големия тумор на бъбрека. На скенера се видя, че в първите три прешлена има метастаза от тумора - в последния гръбен и първите два лумбални“, разказва д-р Калоянов. „Тази жена нямаше прешлени, те бяха изядени от метастазата. Това промени много нещата... Операцията към този момент беше невъзможна, защото осъзнавах, че във всеки един момент мога да скъсам гръбначния стълб и да обрека пациентката на пълна парализа.“

След като установява сериозния проблем, д-р Калоянов се свързва с началника на отделението по неврохирургия на УМБАЛ-Бургас- д-р Николай Недев. Началникът на неврохирургията се отзовава светкавично. „Болната беше с тежка пареза на долни крайници, с много големи болки. Метастазата беше обхванала първи поясен, част от втори поясен и част от дванадесети гръден прешлени. Операцията премина в два етапа и продължи около 3 часа. С моя екип отворихме гръбначния канал, извадихме тумора и направихме стабилизация на сегмента с транспедикуларни винтове. Важно е да се знае, че тези операции трябва да бъдат направени навреме, преди да са некротизирали нервните структури. В този случай д-р Калоянов се обади в правилния момент и резултатите бяха оптимални.“, разказва д-р Недев.

Започва интензивна рехабилитация под  ръководството на началника на отделението за физикална и рехабилитационна медицина в УМБАЛ-Бургас - д-р Диана Недева. Само след десет дни болната е вертикализирана и от УМБАЛ-Бургас я изписват на собствен ход.

Когато приема за втори път пациентката и започва да я подготвя за операцията, д-р Калоянов установява, че артерията се крие в туморното образувание. „В този момент разбрах и защо са отказали операция в другите болници, в които болната е потърсила помощ- при премахване на тумора кървенето от артерията ще постави пациентката в почти безнадеждна ситуация.“ 

Урологът решава да обсъди проблема с началника на сектора по инвазивна кардиология д-р Мариана Контева, която се съгласява да емболизира артерията. Така опасността от кървене е избегната и въпреки много трудната операция, туморът е премахнат.

„Самата методика по емболизация на бъбречната артерия е особено специфична. За болницата тя вече е рутинна, не се случва за първи път. Специфичното в случая е мултидисциплинарната бърза и адекватна реакция между три екипа – неврохирурзи, уролози и инвазивни кардиолози от две различни болници – нашата и УМБАЛ- Бургас“, връща се към случая д-р Контева.

Буквално за 20 дни една пациентка с тежка диагноза и практически терминално общо състояние, която обичайно би била проблем за операция от която и да е специалност, предвид локализацията на тумора и деструкцията на прешлените, е изправена на крака. Изключителното партньорство между специалистите от университетска болница „Дева Мария“ и УМБАЛ-Бургас прави възможно  М. Г. да продължи своето лечение с последваща онкотерапия и да получи шанс за живот.